تقدير الكمية الممتصة من الماء أثناء التبريد والسوائل المفقودة عند الشواء في ذبائح الفروج Determining the quantity of absorbed water during
cooling and the lost liquids by grilling in broiler carcasses
Authors:
المحروس، محمد
Issue Date:
2009
Citation:
تقدير الكمية الممتصة من الماء أثناء التبريد والسوائل المفقودة عند الشواء في ذبائح الفروج Determining the quantity of absorbed water during
cooling and the lost liquids by grilling in broiler carcasses محمد المحروسالمجلة العلمية لجامعة الملك فيصل العلوم الأساسية والتطبيقيةمج 10، ع 1 (1430 هـ 2009)، ص ص 2334المحروس، محمد
Abstract:
A number of 60 birds from broiler chickens aged 42 days old were
slaughtered after it reared at a private farm in damascus rural The chest and
the thigh were separated from the carcass then the specific parts of every
carcass were soaked in a cold water (to 52 oc) for different periods 3 6 9 12
hours then the chest and thigh were grilled roasted
There was a significant difference between the different time treatments
3 h 9 h 3 h 12 h 6 h 9 h 6 h 12 h respectively concerning the absorbed water in the
thigh the total amount of infiltration water was evaluated as 1015 % 132 %
1516 % and 1785 % respectively
The weight of the chest increased insignificantly as previous time periods
differes by about 758 % 1043 % 1122 % 1152 % respectively The edible
parts of internal organs increased by 657 % 1036 % 118 % 1259 % for the
mentioned periodical treatments respectively and the differences were
statistically significant at those periodical treatment 3 h 6 h 3 h 9 h 3 h 12 h but
insignificant differences were found for weight of grill carcass which
evaluated as 387 % 453 % 498 % 532 % respectively The quantity of lost
liquid increased as time periods increased for thigh where the lost fluids
volumes recorded 4343 % 4839 % 5053 % and 5311 % for the mentioned
periods respectively The differences were significant for the treatments of
3 h 12 h 6 h 12 h 9 h 12 h while the differences were not significant between the
different time treatments for the quantity of lost liquids from chest grilled the
evaluated was as 4337 % 5515 % 5782 % 589 % respectively
There were positively significant correlation coefficients between the
weight of both thigh and chest before grilling and the quantity of lost liquids
during grilling which varied between 045 and 099
Key words carcass broilers water absorption by carcass loss of fluids by grilling ذبحت عينة من دجاج اللحم الهجينة (الفراريج) التي تم رعايتها في إحدى المزارع الخاصة بريف دمشق بلغ عددها 60 طيرا عند عمر 42 يوم وفصل الفخذ والصدر عن الذبيحة ثم نقعت الأجزاء المفصولة بماء مبرد بدرجة حرارة 52 م لفترات زمنية مختلفة 3، 6، 9، 12 ساعة وتم شواء الفخذ والصدر
تواجد فرق موثوق إحصائيا بالنسبة لكمية الماء المتسربة إلى داخل الفخذ والمقدرة بـ 1015 %، 132 %، 1516 %، 1785 % بين المعاملات الزمنية 3 و9 ساعة، 3 و12 ساعة، 6 و9 ساعة، 6 و12 ساعة وازداد وزن الصدر بشكل غير موثوق إحصائيا مع اختلاف الفترات الزمنية بمقدار 758 %، 1043 %، 1122 %، 1152 % كما قدرت الزيادة في الأحشاء الصالحة للاستهلاك بـ 657 %، 1036 %، 118 %، 1259 % وكانت الفروق موثقة إحصائيا بين المعاملات الزمنية 3 و6 ساعة، 3 و9 ساعة، 3 و12 ساعة، ولم تكن الزيادة في الوزن موثقة إحصائيا بالنسبة للذبيحة الجاهزة للشواء والمقدرة بـ 387 %، 453 %، 498 %، 532 %
ازداد الفقد عند الشواء مع ازدياد الفترة الزمنية للنقع وتراوحت كمية السوائل المفقودة عند الشواء للفخذ 4343 %، 4839 %، 5053 %، 5311 % وكان الفرق موثوق إحصائيا بين المعاملات الزمنية 3 و12 ساعة، 6 و12 ساعة، 9 و12 ساعة، ولم تكن الفروق موثقة إحصائيا بين المعاملات الزمنية المختلفة بالنسبة للفقد الناتج عن شواء الصدر والمقدرة بـ 4337 %، 5515 %، 5782 %، 589 %
تواجد ارتباط معنوي وإيجابي بين وزن كل من الفخذ، الصدر قبل الشواء مع كمية السوائل المفقودة عند الشواء وتراوح معامل الارتباط بين 045 و099
الكلمات المفتاحية الذبيحة، الفروج، امتصاص الذبيحة للماء، الفقد عند الشواء