Title: القيمة الغذائية والثبات الحراري لمثبطي التربسين والكيموتربسين في بروتين بذرة البان (اليسر) Moringa peregrina Nutritional value and thermal stability of trypsin and chymotrypsin inhibitors in aiban (AlYassar) seed protein (Moringa peregrina)
Authors: الحسين، أمل بنت عبد الله سعد
أبو طربوش، حمزة محمد
Issue Date: 1997
Citation: القيمة الغذائية والثبات الحراري لمثبطي التربسين والكيموتربسين في بروتين بذرة البان (اليسر) Moringa peregrina Nutritional value and thermal stability of trypsin and chymotrypsin inhibitors in aiban (AlYassar) seed protein (Moringa peregrina) أمل عبد الله الحسين وحمزة محمد أبو طربوشمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودمج 9، ع 2 (1417 هـ 1997)، ص ص 187208الحسين، أمل بنت عبد الله سعدأبو طربوش، حمزة محمد
Abstract: This study was conducted on AIBan (AIYassar) oilseed (Moringa peregrina) Data showed that AIBan oilseed contained high percentage of protein (283 %) and oil (509 %) The defatted flour of the seed contained high percentage of protein (538 %) and all the essential amino acids The concentration of histidine in AIBan was higher than that in okra bean milk and egg proteins The amount of valine isoleucine and histidine met the amino acid requirements for all ages However its content of phenylalanine and tyrosine was adequate for preschool children and adults where lysine threonine methionine cystine and tryptophan were adequate only for adults Calculated protein efficiency ratio (10) as well as in vitro protein digestability (746 %) were low in AIBan and the defatted flour of the seed contained trypsin (4846 enzyme inhibitor activity unit mg protein) and chymotrypsin (557 enzyme inhibitor activity unit mg protein) inhibitory enzymes which were greatly inactivated by boiling water for 30 and 20 min respectively
أجريت هذه الدراسة على بذور البيان (اليسر) Moringa peregrine أوضحت نتائج الدراسة احتواء بذرة البان على نسب عالية من البروتين الخام 283 % والزيت 509 % بلغت نسبة البروتين في دقيق بذرة البان منزوع الدهن 538 % كما احتوى دقيق بذرة البان منزوع الدهن على كافة الحموض الأمينية الأساسية، وكان غنيا بالهستدين الذي فاقت كميته في بروتين دقيق بذرة البان منزوع الدهن ما هو موجود في بذور البامية والحمص وبروتين البيض والحليب احتوى دقيق بذرة البان منزع الدهن على تركيزات من الفالين والأيزوليوسين والهستدين تفي باحتياجات كافة الفئات العمرية في حين أن محتواه من الفينايل الآنين والتايروسين كانت كافية لاحتياجات أطفال قبل سن المدرسة والبالغين أما محتواه من اللايسين والتيروسين والميثونين والستين والرتبوفان فتعد كافية لاحتياجات البالغين فقط كما أوضحت الدراسة انخفاض نسبة فعالية البروتين المحسوبة C per (10) وقابلية الهضم خارج الجسم 7460 % لبروتين دقيق بذرة البان منزوع الدهن، واحتوائه على مضادي أنزيمي التربسين 4846 وحدة نشاط مثبط الأنزيم ملجم بروتين) والكيموتربين (557 وحدة نشاط مثبط الأنزيم ملجم بروتين) إلا أنه أمكن وبدرجة كبيرة الحد من نشاط هذين المثبطين حراريا بالغليان في الماء لمدة 30 و20 دقيقة على الترتيب
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/25712
Appears in Collections:Arabic Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V09I02A14.pdf472.53 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :268
Number of Downloads :222
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.