Title: تأثير الملوحة على محتوى الأوراق من الكلوروفيل والبرولين في بعض أصول وطعوم الحمضيات Effect of saidityon leaf cbiorophyd and proline contents of some citrus rootstocks and scions
Authors: الحمادي، مصطفى عاطف
باشة، محمد علي أحمد
الجابري، علي بن عبد الله بن أحمد
Issue Date: 1996
Citation: تأثير الملوحة على محتوى الأوراق من الكلوروفيل والبرولين في بعض أصول وطعوم الحمضيات Effect of saidityon leaf cbiorophyd and proline contents of some citrus rootstocks and scions مصطفى عاطف الحمادي، محمد علي باشة، وعلي عبد الله الجابريمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودمج 8، ع 2 (1416 هـ 1996)، ص ص 189208الحمادي، مصطفى عاطفباشة، محمد علي أحمدالجابري، علي بن عبد الله بن أحمد
Abstract: This investigation was conducted in the growth chambers of plant production department college of agriculture king saud university on four citrus rootstocks namely sour orange Cleopatra mandarin carrizo citrange and volkameriana lemon either ungrafted or grafted with scions of Valencia and Ham1in oranges to study the effect of four salinity levels of NaC ie 02550 and 100 mmol on leaf chlorophyll and the amino acid proline contents The results indicated that leaf chlorophyll (a b) content was reduced due to salt stress and leaf chlorophyll content wa lower in the high salt treatments as compared to the lower salt treatments and thp control Furthermore there were significant differences oetween the swilled rootstocks with respect to leaf chlrophyll content Cleopatra manarin and Carnzo citrange rootstocks had higher chlorophyll cointent while sour orange and Volkamenana rootstocks had the lowest chlorophyll content Leaves of the ungrafted transplants had significantly lower total chlorophyll content than those of the grafted ones whereas there was no significant difference between the two scions (Hamlin and Valencia oranges) Leaf proline content was increased with increasing salt stress Significant differences were noticed between rootstocks in their proline content Both Oeopatra mandarin and Carnzo citrange rootstocks had higher proline content than Volkameriana and sour orange rootstocks Moreover the ungrafted transplants contained higher proline content as compared to the grafted ones Furthermore proline contents of the !eaves were significantly lower in Valencia oranga than those in Hamlin orange from the fifth date till the end of the experiment It was shown that the studied citrus species responded to salt stress by increasing their leaf proline content as a means of stress adjustment
أجري هذا البحث في غرف النمو التابعة لقسم الإنتاج النباتي بكلية الزراعة على أربعة أصول من الحمضيات هي النارنج، اليوسفي كليوباترا، الكاريزوسترانج، الفولكا ميريانا، بالإضافة إلى طعمين من البرتقال هما صنفي الفالنشيا والهاملن لدراسة تأثير أربعة تركيزات من الملوحة (صفر، 25، 50 ، 100 ملليمول اللتر من كلوريد الصوديوم) على محتوى أوراق هذه الأصول والطعوم من الكلوروفيل والحمض الأميني البرولين وقد أوضحت نتائج هذا البحث أن محتوى الأوراق من الكلوروفيل (أ، ب، والكلي قد انخفض نتيجة لتعرضها للإجهاد الملحي، وكان محتوى الأوراق من الكلوروفيل أقل في المعاملات الملحية المرتفعة مقارنة بالمعاملات الملحية المنخفضة أو المعاملة الضابطة كما كانت هناك فروق مؤكدة إحصائيا بين الأصول الأربعة في تأثيرهما على محتوى الأوراق من الكلوروفيل، وكان أصلا اليوسفي كليوباترا والكاريزو سترانج أعلى في محتواها من الكلوروفيل عن أصلي النارنج والفولكا ميرينا كما احتوت أوراق الشتلات غير المطعمة على محتوى أقل معنويا عن الشتلات المطعمة، في حين لم تكن هناك فروق معنوية بين الطعمين (البرتقال الهاملن والفالنشيا) في معظم المواعيد كما وجد أن محتوى الأوراق من البرولين قد ازداد بزيادة تعرض الشتلات للإجهاد الملحي، وكانت هناك فروق مؤكدة إحصائيا بين الأصول المستخدمة في محتواها من البرولين، وكان أصلا اليوسفي كليوباترا والكاريزو سترانج أعلى في محتواهما من البرولين عن أصلي النارنج والفولكا ميريانا كما احتوت الشتلات غير المطعمة على تركيزات أعلى من البرولين مقارنة بالشتلات المطعمة، وكانت هناك فروق مؤكدة إحصائيا بين الطعمين ابتداء من الموعد الخامس وحتى نهاية التجربة حيث احتوت أوراق طعم البرتقال الفالنشيا على تركيزات أقل من البرولين عن أوراق طعم البرتقال الهاملن وتوضح نتائج هذه الدراسة أن شتلات الحمضيات تستجيب للإجهاد الملحي عن طريق زيادة محتوى أوراقها من البرولين لكي تتأقلم مع الإجهاد الذي تتعرض له
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/25702
Appears in Collections:Arabic Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V08I02A03.pdf633.99 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :315
Number of Downloads :222
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.