Title: أثر تطبيق الزراعة العضوية لمحصول البصل على الاقتصاد الزراعي السعودي The effects of pursuing the organic farming of onion product on the Saudi agricultural economics
Authors: الرويس، خالد نهار مشعان
النشوان، عثمان سعد عثمان
Issue Date: 2006
Citation: أثر تطبيق الزراعة العضوية لمحصول البصل على الاقتصاد الزراعي السعودي The effects of pursuing the organic farming of onion product on the Saudi agricultural economics خالد بن نهار الرويس وعثمان بن سعد النشوانمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودمج 19، ع 1 (1427 هـ 2006)، ص ص 320الرويس، خالد نهار مشعانالنشوان، عثمان سعد عثمان
Abstract: استهدف هذا البحث قياس أثر تطبيق الزراعة العضوية Organic farming لمحصول البصل على الاقتصاد الزراعي السعودي وذلك من خلال قياس أثر الحد من استهلاك الأسمدة الكيماوية والمبيدات مع زيادة القدر المستخدم من الأسمدة العضوية على الإنتاجية والسعر المزرعي، التكاليف الإنتاجية، إجمالي وصافي العائد، نسبة الاكتفاء الذاتي، كمية وقيمة الواردات السعودية من البصل الجاف، مقدار العجز في الميزان التجاري ومعدل تغطية الصادرات للواردات واعتمدت هذه الدراسة في تحقيق أهدافها على تحليل المحاكاة Simulation analysis والنماذج التراجعية أو المتواترة Regressive models والتي تم تقديرها بالتطبيق المتتابع لطريقة المربعات الصغرى العادية (OLS) وأسفرت هذه الدراسة عن مجموعة من النتائج أهمها ما يلي 1يترتب على تطبيق الزراعة العضوية لمحصول البصل الجاف انخفاض إنتاجية المزيرعات وارتفاع أسعار المنتجات نظرا لتحسين نوعيتها، إذ تبين أنه في ظل تقليل كل من الأسمدة الكيماوية والمبيدات بنسبة 50 % مع زيادة الأسمدة العضوية بنفس النسبة تنخفض الإنتاجية بنسبة 706 % في حين يزداد السعر المزرعي للبصل الجاف بنسبة 1199 % 2في ظل عدم إضافة الأسمدة الكيماوية والمبيدات مع مضاعفة استخدام الأسمدة العضوية تنخفض نسبة الاكتفاء الذاتي لمحصول البصل بمعدل 865 % وبالتالي تزداد كمية وقيمة الواردات السعودية من البصل الجاف بمعدلات بلغت 199 %، 221 % لكل منهما على التوالي ومن ثم يزداد مقدار العجز في الميزان التجاري بمعدل 23 % وينخفض معدل تغطية الصادرات للواردات بمعدل 27 % 3بالرغم من تأثر الاقتصاد الزراعي السعودي السلبي بتطبيق الزراعة العضوية، إلا أن تطبيقها يؤدي إلى تحسين نوعية المنتجات، بالإضافة إلى البعد البيئي للزراعة العضوية المتمثل في حماية الموارد المائية والأرضية والبشرية كركائز للتنمية المستدامة
This paper aims to measure the effects of pursuing the organic farming of onion product on the Saudi agricultural economics This has been done by measuring the effects of limiting chemical fertilizers and pesticides and increasing organic fertilizers usage on productivity farm gate price production costs gross and net returns selfsufficiency ratio imports value of dry onions balance of trade deficit and exports coverage rate on imports To achieve its goals the study depended on the analysis of simulation and regressive models estimated by ordinary least squares (OLS) procedure The results of the study were (1) Application of organic agriculture on dry onions cause the reduction of productivity and increase in product prices because of quality increase The result showed that a reduction of chemical fertilizers and pesticides by 50 % and increase of organic fertilizers by the same rate result in the reduction of productivity by 706 % and increase of dry onions farm gate price by 1199 % (2) Under situation of no chemical fertilizers and pesticide application and by doubling organic fertilizer amounts the selfsufficiency in dry onions decreases by 865 % and hence the amount and value of dry onions imports increase by 199 % and 221 % respectively and trade deficit increases by 23 % while the export rate of coverage on imports decreases by 27 % (3) Despite its effects on Saudi agricultural economics the application of organic agriculture leads to products quality increases in addition to its positive environmental effects represented in the protection of water land and human resources as pillars of sustainable development
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/25634
Appears in Collections:Arabic Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V19I01A04.pdf477.77 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :314
Number of Downloads :94
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.