Title: Basal stem rot of vegetables in controlled environment greenhouses in Western Saudi ArabiaBdisease characterization تعفن قاعدة الساق في الخضر المزروعة في البيوت المحمية في غرب المملكة العربية السعودية
Authors: Sunbol Yahya H
Issue Date: 2001
Citation: Basal stem rot of vegetables in controlled environment greenhouses in Western Saudi ArabiaYahya H Sunboulمجلة جامعة الملك عبد العزيز علوم الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة JKAU met env & arid land agric sci كلية الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة، جامعة الملك سعودVol 12 (1421 H 2001) p p 2535Sunbol Yahya H
Abstract: Diseased cucumber (Cucumis sativus L) cantaloupe (Cucumis melo var cantalopensis) and sweet pepper plants (capsicumannum L) were received for diagnosis from various commercial controlled environment greenhouses at the Dept of Arid Land Agriculture at King Abdulaziz University They showed damping off of seedlings or severe wilting and necrosis at the lower parts of the stems of mature fruit bearing plants The pathogen was identified earlier as Pythium aphanidermatum (Edson) Fitzp A pathogenicity test was performed by inoculating nineday old seedlings of three plant genera grown in a conditioned growth room using agar plugs of the pathogen Inoculated seedlings showed early symptoms of damping off after 8 hr from inoculation for cucumber and 10 hr for sweet pepper and cantaloupe seedlings The highest percentage of infection of cucumber (90 %) and cantaloupe seedlings (80 %) was observed within 26 hr from inoculation However the highest percentage of infection of sweet pepper seedlings (50 %) of sweet pepper seedlings was observed within 18 hr from inoculation Symptoms started as a water soaking of the hypocotyl for a short period at the soil line then immediately followed by girdling of the lesions that extended upward turning the hypocotyls into a threadlike organ In another pathogenicity test in controlled environment greenhouse lower stem necrosis of cucumber pepper and cantaloupe plants appeared after 3 4 and 5 weeks from sowing respectively Infected young cucumber and cantaloupe plants developed a severe wilting and a dark yellow lesions at the basal stem and crown area that extended up to 15 cm above the soil line Pepper plants developed dark purple to dark brown or black discoloration of the basal stems that extended up to the lower leaves For fruitbearing cucumber and cantaloupe plants on the other hand the lesions were limited to the crown area and or few centimeters above the soil line Pepper plants however expressed dark brown or black dry necrosis that extended up to 15 cm above the soil line Maximum percentage of infected plants within ten weeks from sowing were 85 % for cucumber and cantaloupe plants and 63 % for sweet pepper plants
تم استلام عينات مريضة من نباتات خيار وشمام وفلفل في معمل أمراض النبات بكلية الأرصاد بجامعة الملك عبد العزيز من عدة بيوت محمية لإنتاج الخضار، وذلك لفحصها وقد ظهر على النباتات المرضية الذبول الطري للبادرات أو ذبول شديد وتعفن لقاعدة الساق على النباتات في مرحلة حمل الثمار وقد كانت هذه الأمراض سببا في خسائر كبيرة في محاصيل الخضر، مما أدى إلى توقف زراعتها في بعض الأحيان وقد تم تعريف المسبب المرضي Pythium aphanidermatum (Edson) Fitzp كما أظهرت اختبارات الإصابة، والتي تم بتلقيح بإدارة ثلاثة أجناس من النباتات في غرفة الإنبات المكيفة بوضع أقراص من بيئة الآجر للفطر المسبب في أسفل الساق للبادرات بعمر 9 أيام، أن البادرات ظهرت عليها الأعراض الأولى لمرض الذبول الطري بعد 8 ساعات بالنسبة للخيار و10 ساعات من التلقيح بالنسبة لبادرات الفلفل والشمام كما بلغ أعلى معدل للإصابة 90 % للخيار والشمام خلال 26 ساعة من التلقيح، أما أعلى نسبة إصابة بالنسبة للفلفل فكانت 50 % خلال 18ساعة من التلقيح وقد ظهر على النباتات المصابة بوادر التشبع المائي للسويقة الجنينية عند التقائها مع سطح التربة، والتي لم تدم إلا لفترة قصيرة جدا، ثم تبعها بعد ذلك اختناق أو تخصر، ثم امتد الاختناق إلى أعلى بعد فترة لتصبح السويقة الجنينية خيطية الشكل أما بالنسبة لاختبار الإصابة الآخر، والذي أجري في أحد البيوت المحمية ، فقد أظهرت النتائج أن نباتات الخيار والفلفل والشمام أصيبت بمرض تعفن قاعدة الساق بعد 3 و4 و5 أسابيع من الزراعة، على التوالي وقد تكشف عن نباتات الخيار المريضة حديثة السن ظهور ذبول شديد وتعفن أصفر داكن لقاعدة الساق ومنطقة التاج، والذي امتد إلى مسافة 15سم فوق سطح التربة أما بالنسبة لنباتات الفلفل، فقد ظهر عليها تعفن بنفسجي داكن إلى بني داكن أو أسود، والذي امتد إلى الأوراق السفلية بالنسبة لنباتات الخيار والشمام في مرحلة الإثمار، فإن الإصابة كانت محصورة في منطقة التاج، أو امتدت بضع سنتمترات فوق سطح التربة أما نباتات الفلفل في المراحل المتأخرة ، فقد ظهر عليها عفن بني داكن أو أسود امتد إلى مسافة 15 سم فوق سطح التربة وقد بلغت أعلى نسبة إصابة 85 % بالنسبة لنباتات الخيار و63 % بالنسبة لنباتات الفلفل والشمام خلال10 أسابيع من الزراعة
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/17950
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U08M06V12A03.pdf295.48 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :367
Number of Downloads :168
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.