Title: Evaluation of nine oil crops for fatty acid constituents of their oils تقييم تسعة محاصيل زيتية فى تركيب الزيت من الأحماض الدهنية
Authors: ElNakhlawy Fathy S
Shiboob Mohamed H
Issue Date: 2011
Citation: Evaluation of nine oil crops for fatty acid constituents of their oils تقييم تسعة محاصيل زيتية فى تركيب الزيت من الأحماض الدهنية Fathy S ElNakhlawy Mohamed H Shiboobمجلة جامعة الملك عبد العزيز علوم الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة JKAU met env & arid land agric sci كلية الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة، جامعة الملك سعودVol 22 no 1 (1432 H 2011) p p 5159ElNakhlawy Fathy SShiboob Mohamed H
Abstract: تم تقييم تسعة من المحاصيل الزيتية بخصوص تركيب زيوتها من الأحماض الدهنية المشبعة وغير المشبعة، وقد أوضحت النتائج أن زيت النخيل كان الأعلى فى نسبة حمض البالمتيك، والأستياريك بنسبة 4510 %، و470 % على الترتيب، فى حين كان زيت الكانولا هو الأقل فى نسبة الحامضين بنسبة 390 %، و190% على التوالي أما بخصوص الأحماض غير المشبعة، فاحتوى زيت الزيتون على أعلى نسبة من حامض الأوليك (711 %)، بينما كان زيت القطن هو الأقل في نسبة حامض الأوليك (176 %)، وقد تراوحت نسبة حامض اللينوليك في زيوت المحاصيل التسعة من 68 % فى دوار الشمس إلى 940 % فى زيت النخيل، فى حين كانت أعلى نسبة من حامض اللينولينيك (52 %) فى زيت الكتان، وأقل نسبة (صفر %) فى زيت الفول السوداني وكانت أقل نسبة من مجموع الأحماض الدهنية المشبعة فى زيت الكانولا (680 %)، وأعلى نسبة فى زيت النخيل (5150 %)، وكانت نسبة مجموع الأحماض الدهنية غير المشبعة فى زيوت المحاصيل التسعة 9320 %، و900 %، و873 %، و845 %، و829 %، و820 %، و747 %، و720 %، و486 % فى زيوت الكانولا، والكتان، ودوار الشمس، وفول الصويا، والزيتون، والذرة، والفول السوداني، والقطن، والنخيل على الترتيب
Oils of nine oil crops were evaluated concerning their composition of the fatty acids The obtained results revealed that palm oil had the highest content of palmitic acid (4510 %) and canola oil had the lowest (390 %) The highest stearic acid content was found in palm oil (470 %) and the lowest was found in canola oil (190 %) Olive oil had the highest content of oleic acid (7110 %) and the lowest content was found in cotton seed oil (1760 %) Linoleic acid percentage ranged from 680 % in sunflower to 940% in palm oil Linolenic acid percentage ranged from 520 % in flax oil to 000 % in peanut oil The lowest saturated fatty acids percentage was 680 % in canola while the highest percentage was found in palm oil (5150 %) As for the total unsaturated fatty acids values they were found to be 9320 % 900 % 8730 % 8450 % 8290 % 820 % 7470 % 720 %and 4860 % in the oils of canola flax sunflower soybean olive maize peanut cotton and palm respectively
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/17852
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Number of visits :284
Number of Downloads :0
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.