Title: Evaluation of the agricultural value and germination vigor of the introduced seeds of the main crops in Saudi Arabia تقييم القيمة الزراعية وقوة الإنبات للبذور المستوردة للمحاصيل الرئيسية في المملكة العربية السعودية
Authors: Shaheen Mohamed A
ElNakhlawy Fathy S
Issue Date: 2011
Citation: Evaluation of the agricultural value and germination vigor of the introduced seeds of the main crops in Saudi Arabia تقييم القيمة الزراعية وقوة الإنبات للبذور المستوردة للمحاصيل الرئيسية في المملكة العربية السعودية Fathy S ElNakhlawy Mohamed A Shaheenمجلة جامعة الملك عبد العزيز علوم الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة JKAU met env & arid land agric sci كلية الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة، جامعة الملك سعودVol 22 no 1 (1432 H 2011) p p 1930ElNakhlawy Fathy SShaheen Mohamed A
Abstract: أجريت هذه الدراسة بهدف تقييم بذور الأصناف المستوردة من ثلاث محاصيل حقلية، وثلاثة محاصيل خضر في المملكة العربية السعودية من حيث النقاوة، والإنبات تحت الظروف القياسية، وظروف الإجهاد الملحي في مياه الري وأوضحت النتائج أن نسبة النقاوة في أصناف المحاصيل تحت الدراسة كانت 9721 %، و9910 %، و9614 %، و9825 %، و9581 %، و8214 % لأصناف البرسيم AustralianS وCulf 101، وأصناف الشعير Gesto وGiza200، وأصناف الدخن Indian وAfrican، في حين كانت لأصناف الخضر 9805 %، و9660 %، و9816 %، و9609 %، و9834 %، و9900 %، و9880 % لأصناف الخيار Green Long وBeit Alfa، وأصناف الفلفل California Wonder، وHot Arohein، وأصناف الطماطم Super StrainB، وFive Stars، وMormande على التوالي وبينت نتائج اختبارات الإنبات تحت الظروف القياسية وتحت الإجهاد الملحي في مياه الري أن نسبة البادرات الطبيعية كانت 9667، و6894 % لصنف البرسيم AustralianS في الحالتين على التوالي وكانت 9420 %، و6066 % لصنف الشعير Gesto في الحالتين على التوالي، بينما في محاصيل الخضر كانت 8688 %، و4261 % لصنف الخيار Green Long على التوالي وفي صنف الفلفل Hot Arohein كانت 7364 %، و5667 % على التوالي وفي أصناف الطماطم أعطى الصنف Five Stars 7868 %، و4217 % للحالتين أما بخصوص القيمة الزراعية للبذور فكانت أعلاها في صنف البرسيم Culf 101، حيث أعطى 9438 %، وأقلها في المحاصيل الحقلية صنف الدخن African بقيمة 6298 % وفي محاصيل الخضر كانت أعلى قيم للبذور الناتجة من صنف الخيار Beit Alfa بقيمة 8707 %، في حين أقلها كانت لصنف الفلفل Hot Arohein بقيمة 7076%
This investigation was conducted to evaluate the main introduced field and vegetable crop seeds in Saudi Arabia concerning purity germination germination vigor and agricultural value Two cv were studied from alfalfa barley millet cucumber pepper and three cv from tomato The pure seed percentages were 9721 % 9910 % 9614 % 9825 % 9581 % and 8214 % for alfalfa AustralianS alfalfa Cuf 101 barley Gesto barley Giza2000 millet Indian and millet African cv respectively Purity for vegetable cv were 9805 % 9660 % 9816 % 9609 % 9834 % 9900 % and 9880 % for cucumber Green Long cucumber Beit Alfa pepper California Wonder pepper Hot Arohein tomato SuperStrainB tomatoes Five Stars and tomato Mormande cv respectively Normal seedlings under standard conditions and salineirrigation water stress were 9667 % and 6894 % for alfalfa AustralianS cv respectively and 9420 % and 6066 % for barley Gesto cv respectively while in vegetable crops cucumber Green Long had 8688 % and 4261 % respectively pepper Hot Arahein produced 7364 % and 5667 % respectively and tomato Five Star had 7868 % and 4217 % for normal seedlings (%) under standard conditions and salt stress condition respectively Alfalfa Cuf 101 had the highest seed agricultural value (9438 %) and millet African cv had the lowest agricultural value (6298 %) within the field crop cultivars In vegetable crops cv cucumber Beit Alfa cv had the highest value (8707 %) while pepper Hot Arohein had the lowest agricultural value (7076 %)
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/17844
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Number of visits :259
Number of Downloads :0
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.