Title: Residues of dimethoate and profenofos in tomato and cucumber and dissipation during the removal within home processing method متبقيات الدايمثويت والبروفينوفوس في ثمار الطماطم والخيار واختفائهن خلال بعض طرق الغسيل والعمليات المنزلية
Authors: Shiboob Mohamed H
Issue Date: 2012
Citation: Residues of dimethoate and profenofos in tomato and cucumber and dissipation during the removal within home processing method متبقيات الدايمثويت والبروفينوفوس في ثمار الطماطم والخيار واختفائهن خلال بعض طرق الغسيل والعمليات المنزلية Mohamed H Shiboobمجلة جامعة الملك عبد العزيز علوم الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة JKAU met env & arid land agric sci كلية الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة، جامعة الملك سعودVol 20 no 1 (2012 1433 H) p p 5163Shiboob Mohamed H
Abstract: The persistence patterns of dimethoate and profenofos in fruits of tomato and cucumber and elimination of their residues through washing or home processing methods were studied Residues were determined by gas liquid chromatography Results showed that the consumable safety time was found to be 10 and 14 days after application on tomato and cucumber This was found to be enough to reduce the residues to below the maximum residue limits (MRLs) However dimethoate and profenofos appeared to have relatively longer persistence on cucumber fruits with t1 2 of 192 and 182 days than on tomato fruits with 169 and 173 days respectively Results indicated that potassium permanganate tap water and acetic acid solution gave high removal percentage of dimethoate from tomato fruits while no detectable residues were found in cucumber In addition all tested washing solutions gave moderate to higher percent removal of dimethoate and profenofos residues from vegetable fruits Tomato paste removed 100 % of insecticide residues while pickling of cucumber removed 9750 and 9869 % of insecticide after one week and 100 % after two weeks respectively
تم دراسة مستوى المتبقيات لاثنين من المبيدات الفوسفورية العضوية، وهما الدايمثويت والبروفينوفوس في ثمار الطماطم والخيار، بالإضافة إلى إزالة متبقياتها باستخدام بعض عمليات الغسيل المختلفة، أو طرق التصنيع المنزلي وقد أوضحت الدراسة أن 10 أيام و14 يوم بعد الرش على ثمار الطماطم والخيار كانت كافية لخفض متبقيات كلا المبيدين إلى أقل من الحدود المسموح بها كذلك وجد أن الدايمثويت والبروفينوفوس أكثر بقاء على ثمار الخيار (فترة نصف العمر 192، و182 يوم) بالمقارنة بثمار الطماطم ( فترة نصف العمر 169، و173 يوم) على التوالي وكذلك أوضحت الدراسة أن الغسيل للثمار المعاملة بكلا المبيدين بمحاليل الغسيل المستخدمة قد أزال نسبة عالية من المتبقيات لكلا المبيدين تقريبا كما أوضحت الدراسة أن عملية تحويل الطماطم لمحلول مركز (معجون) أزالت تقريبا 100 % من متبقيات كلا المبيدين، بينما عملية تخليل الخيار أزالت 9750 % ، 9869 % بعد أسبوع من عملية التخليل و100 % تقريبا بعد أسبوعين لمتبقيات كل من الدايمثويت والبروفينوفوس على التوالي
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/17838
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Number of visits :222
Number of Downloads :0
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.