Title: Response of seed yield yield components and oil content to the sesame cultivar and nitrogen fertilizer rate diversity استجابة المحصول، ومكوناته، ونسبة الزيت للاختلاف في صنف السمسم، ومعدل التسميد النيتروجيني بمنطقة مكة المكرمة
Authors: Shaheen Mohamed A
ElNakhlawy Fathy S
Issue Date: 2009
Citation: Response of seed yield yield components and oil content to the sesame cultivar and nitrogen fertilizer rate diversity استجابة المحصول، ومكوناته، ونسبة الزيت للاختلاف في صنف السمسم، ومعدل التسميد النيتروجيني بمنطقة مكة المكرمة Fathy S ElNakhlawy Mohamed A Shaheenمجلة جامعة الملك عبد العزيز علوم الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة JKAU met env & arid land agric sci كلية الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة، جامعة الملك سعودVol 20 no 1 (1430 H 2009) p p 2131ElNakhlawy Fathy S Shaheen Mohamed A
Abstract: This study was conducted at the Agricultural Research Station King Abdelaziz University at Hada ElSham during 2007 and 2008 seasons to improve the seed yield of sesame (Sesamum indicum L) in the Makkah Region Saudi Arabia Split plot design with four replications was used in this study Main plot treatments were four nitrogen rates (0 100 150 and 200 kg N ha) and the sub plot treatments were three diverse sesame cultivars Saudi Local cv Egyptian cv “Shandaweel” and Sudanese cv “Sudan1” The obtained results of the combined analysis of the two seasons showed significant interaction effects on the flowering date plant height No of branches plant No of fruits plant seed weight plant and seed yield ha while no significant effects were found for the N fertilizer rate × cultivar interaction nitrogen fertilizer or sesame cultivars on seed oil content Saudi Local cv under the 150 and 200 kg N ha produced the highest significant seed yield ha comparing with the other treatments Seed yields ha were 86247 and 86945 kg ha for Saudi Local cv under the 150 and 200 kg N ha respectively Shandaweel cv Occupied the 2nd rank concerning seed yield ha with 73337 and 72989 kg ha under 150 kg N ha and 200 kg N ha respectively Sudan1 cv produced the lowest seed yield under the different nitrogen fertilizer rates Oil contents of the three cultivars were 4537 4596 and 4580 % for Saudi Local cv Shandaweel cv and Sudan1 cv respectively
أجريت تلك الدراسة بمحطة الأبحاث الزراعية التابعة لجامعة الملك عبد العزيز بهدا الشام خلال موسمي 2007، 2008 م وذلك بهدف دراسة إنتاجية محصول السمسم في منطقة مكة المكرمة من خلال دراسة تأثير أربعة معدلات من التسميد النيتروجيني هي صفر، و100، و150، و200 كجم نيتروجين هكتار على محصول البذور، ومكونات المحصول، ونسبة الزيت في ثلاثة أصناف من السمسم هي السعودي المحلي، والصنف المصري "شندويل"، والصنف السوداني "سودان1"، وذلك في التصميم الإحصائي القطع المنشقة SplitPlot Design بأربعة مكررات، حيث كانت معدلات التسميد النيتروجيني هي معاملات القطع الرئيسية، والأصناف هي معاملات القطع المنشقة وقد أوضحت نتائج تحليل التباين المشترك للموسمين، أن التفاعل بين معدلات التسميد النيتروجيني والأصناف، كان ذا تأثيرات معنوية على موعد التزهير، وارتفاع النبات، وعدد الأفرع نبات، وعدد الثمار نبات، ووزن البذور نبات، ومحصول البذور للهكتار، في حين لم يظهر تأثير معنوي للتفاعل على نسبة الزيت بالبذور، أو التسميد النيتروجيني، أو الأصناف على نسبة الزيت وكان الصنف السعودي المحلي تحت معدلي التسميد النيتروجيني 150 كجم، و200 كجم نيتروجين هكتار هو الأعلى محصولا للبذور هكتار، باختلاف معنوي عن بقية المعاملات الأخرى، حيث أنتج 86247 كجم بذرة هكتار، و86945 كجم بذرة هكتار تحت تأثير المعدلين السابقين على التوالي يلي ذلك الصنف شندويل، تحت تأثير معدلي التسميد النيتروجيني 150 كجم، و200 كجم نيتروجين هكتار، حيث أنتج 73337 كجم بذرة هكتار، و72989 كجم بذرة هكتار تحت معدلي التسميد السابقين على الترتيب بينما كانت إنتاجية الصنف سودان1 هي الأقل معنويا تحت معدلات التسميد المختلفة، ونفس الاتجاه لسلوك صفات مكونات المحصول، فقد سلكت نفس السلوك مثل صفة المحصول هكتار، وأظهرت نتائج نسبة الزيت في الأصناف، أن نسبة الزيت كانت (4537 %) للصنف السعودي المحلي، و(4596 %) في الصنف شندويل، و(45 80 %) في الصنف سودان1
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/17726
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

There are no files associated with this item.

Number of visits :175
Number of Downloads :0
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.