Title: Feeding ecology of AlNaqim (Pomadasys maculates) from the Red Sea Coast of Hodeidah Yemen بيئة التغذية لأسماك الناقم (Pomadasys maculates) في سواحل البحر الأحمر قرب الحديدة، اليمن
Authors: Heba Hassan M A
Salman Nadir A
AlMahdawi G J
Issue Date: 2003
Citation: Feeding ecology of AlNaqim (Pomadasys maculates) from the Red Sea Coast of Hodeidah Yemen بيئة التغذية لأسماك الناقم (Pomadasys maculates) في سواحل البحر الأحمر قرب الحديدة، اليمن N A Salman H M A Heba and G J AlMahdawiJournal of King AbdulAziz University marine science King Abdulaziz UniversityVol 14 (1423 H 2003) p p 6575Salman Nadir AHeba Hassan M AAlMahdawi G J
Abstract: تم دراسة غذاء عدة مجاميع حجمية من أسماك الناقم (Pomadasys maculates) تراوحت أطوالها الكلية ما بين 160400 ملم جمعت عينات الأسماك من سواحل مدينة الحديدة اليمنية على البحر الأحمر خلال الفترة من نوفمبر 2000، ولغاية مايو2001 تمت دراسة وتحيل محتويات المعدة في 140 عينة باستخدام دليل الامتلاء والنسبة المئوية للتواجد والأهمية النسبية الحجمية وجد أن غذاء الناقم يتكون بالدرجة الأولى من السرطانات والجمبري وبعض القشريات الأخرى حيث شكلت الغذاء الرئيسي وتواجدت في 59 % من المعدات الفحوصة و26 % من معدل الحجم الكلي للغذاء أما الرخويات مثل القواقع والمحار فقد جاءت بالمرتبة الثانية في الأهمية حيث شكلت 46 % و23 % من تكرار التواجد والأهمية الحجمية على التوالي وشكلت ببقية المكونات مثل الديدان والطحالب نسبا ضئيلة (5 و7 % على التوالي) كما لوحظ وجود الفتات والمواد المهضومة غير المصنفة في كل المعدات المفحوصة تبين من الدراسة وجود فروقات واسعة في عادات تغذية الأحجام المختلفة من أسماك الناقم فقد ازداد تواجد السرطانات والنباتات المائية في المعدات مع تزايد طول السمكة بينما تناقص تواجد الرخويات وعند دراسة تأثير الفترة الزمنية للجمع، ظهر أن أشهر الخريف شهدت أعلى شدة للتغذية تليها فترة الربيع والشتاء ولم تتواجد عينات لفترة الصيف كما لوحظت تغيرات طفيفة في دليل الامتلاء وتركيب الغذاء ما بين الذكور والإناث بسبب حالة النضج الجنسي خلصت الدراسة إلى أن سمكة الناقم سمكة مفترسة نشطة تتغذى فوق القاع بقليل وتستهلك السابحات والزاحفات قرب القاع من اللافقاريات وبعض الطحالب
The diet of different size groups of Naqim (Pomadasys maculates) ranging in length from 160400 mm collected from Red Sea coast near Hodeidah City Yemen was investigated during the period from Nov 2000 to May 2001 Contents of 140 stomachs were analyzed using fullness index percentage of occurrence volume and relative importance Crabs shrimps and other crustacean comprise the most important food source occurred in 59 % of the examined stomachs and 26 % of the total volume of diet on average Clams and snails (Molluscs) were the second most important food group (47 % & 23 % respectively) Other items include worms and algae comprising 5 and 7 % only Detritus and unidentified digested materials occurred in all examined stomachs Wide variations in feeding habits were noticed among different size groups Crabs and aquatic plants increased while mollusks decreased with increasing fish length Diet composition in relation to time period was studied Autumn months revealed the highest feeding intensity followed by Spring and Winter months with the lack of Summer samples Little variations in filling index and food composition between male and females were detected among mediumsized fish possibly due to state of maturation The feeding spectrum analysis and relative gut length measurements suggest that AlNaqim feeds as an active predator feeding just above the bottom utilizing mainly pelagic or bottom invertebrates and few algae
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/17404
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U08M05V14I01A05.pdf498.78 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :179
Number of Downloads :140
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.