Title: Effect of different environmental factors on the major chemical constituents of some marine algae تأثير العوامل البيئية المختلفة على المكونات الكيميائية الكبرى لبعض أنواع الطحالب البحرية
Authors: ElNaggar Mohamed Elsayed E
Issue Date: 1994
Citation: Effect of different environmental factors on the major chemical constituents of some marine algae تأثير العوامل البيئية المختلفة على المكونات الكيميائية الكبرى لبعض أنواع الطحالب البحرية M E ElNaggarJournal of King AbdulAziz University marine science King Abdulaziz UniversityVol 5 (1414 H 1994) p p 91105ElNaggar Mohamed Elsayed E
Abstract: An investigation of the effect of 15 environmental factors on ash crude fibre lipids protein and carbohydrate content of Enteromorpha intestinalis (green) Sargassum salicifolium (brown) and Gelidium latifolium (red) revealed that these chemical constituents were influenced by several environmental factors On the other hand the effect of these environmental factors was species specific In general total soluble salts nitrite nitrate potassium inorganic phosphorus pH and water temperature were the major controlling factors; other factors were merely contributory
تضمن هذا البحث دراسة العلاقة بين المكونات الكيميائية الكبرى (الرمادالأليافالليبيداتالبروتينالكربوهيدرات) لثلاثة أنواع من الطحالب البحرية وهي أنتيرومورفا انتستينالز (أخضر) وسر جاسم ساليسفوليم (بني) وجليديم لانيفوليم (أحمر) وخمسة عشر نوعا من العوامل البيئة دلت هذه الدراسة على أن هذه المكونات الكيميائية قد تأثرت بعديد من العوامل البيئية في نفس الوقت وجد أن تأثير هذه العوامل قد اختلفت تبعا لنوع الطحالب وقد تبين من نتائج هذه الدراسة أن كل من المحتوى الكلي للأملاح الذائبة والنيترات والنترات والبوتاسيوم والفسفور غير العضوي ودرجة حرارة الماء والرقم الهيدروجيني هي أكثر هذه العوامل تأثيرا أما ما عداها فذات تأثير شبه محدود
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/16760
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U08M05V05I01A01.pdf556.88 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :226
Number of Downloads :102
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.