Title: Determination of trace elements in cow's milk in Saudi Arabia قياس كمية بعض المواد ضئيلة الوجود في حليب البقرة المتواجد في أسواق المملكة العربية السعودية
Authors: Farid Syed Mohamed
Enani Mohammad A
Wajid S A
Issue Date: 2004
Citation: Determination of trace elements in cow's milk in Saudi Arabia قياس كمية بعض المواد ضئيلة الوجود في حليب البقرة المتواجد في أسواق المملكة العربية السعودية S M Farid M A Enani and S A WajidJournal of King Abdulaziz University engineering sciences King Abdulaziz UniversityVol 15 no 2 (1425 H 2004) p p 131140Farid Syed MohamedEnani Mohammad AWajid S A
Abstract: يعتبر الحليب ومشتقاته من أكثر المواد الغذائية تواجدا في أطعمتنا وذلك لأهمية القيمة الغذائية المتواجدة فيها إن العناصر الموجودة في الحليب ومشتقاته تلعب دورا هاما في نمو جسم الإنسان وصحته بصفة عامة إن الزيادة أو النقصان لبعض العناصر المتواجدة في الحليب بكميات ضئيلة تؤدي إلى ظهور بعض الأعراض الجانبية في هذا البحث تم قياس تركيز بعضا من هذه العناصر المتواجدة في حليب البقر بكميات ضئيلة مثل الكروم، النحاس، الزنك، الكادميوم، الرصاص، وذلك باستخدام جهاز مطايف الامتصاص الذري المتواجد بقسم الهندسة النووية وقد تمت هذه القياسات على عينات مختلفة من حليب البقر المتواجد في المملكة العربية السعودية هذه العينات تمثلت في حليب الأبقار الطازج وحليب الأبقار المعد من مسحوق حليب البقر المجفف لقد تم تحليل العينات التي جمعت من مناطق مختلفة في المملكة العربية السعودية وكان متوسط تركيز الكروم، النحاس، الزنك، الكادميوم والرصاص (بوحدة الجزء من كل بليون جزء) في عينات حليب البقر الطازج كما يلي 314 ± 04، 489 ± 06، 9449±24، 47±02، 35 ± 03 بينما كان متوسط تركيز تلك المواد المذكورة آنفا (حسب الترتيب) في عينات الحليب المعد من مسحوق حليب الأبقار هو 206 ± 08، 369 ± 11، 9568 ± 32، 03، 22±02 جزء من بليون جزء هذه النتائج قورنت بالكيمات التي ينصح بأخذها في غذاء الفرد اليومي من قبل بعض منظمات الصحة وكذلك بتركيز تلك العناصر في الحليب المتواجد في البلدان الأخرى والمبينة في طيات هذا البحث
Milk and its products are very common in our food list due to its nutrient value since it is a source of some vitamins and a lot of mineral constituents which are necessary for proper development and functioning of different tissues and organs However overdose of these vitamins and mineral constituents can be harmful This study was directed to measure the concentrations of Zinc (Zn) Cadmium (Cd) Chromium (Cr) Copper (Cu) and Lead (Pb) in cow's milk samples available commercially in Saudi Arabia using Graphite Furnace Atomic Absorption Spectrometer Two types of milk samples were analyzed These werefresh cow's milk and liquid milk prepared from cow's milk powder The mean elemental concentration values in ppb of Cr Cu Zn Cd and Pb in fresh cow's milk were (314 ± 04) (489 ± 06) (9449 ± 24) (47 ± 02) and (35 ± 02) respectively Those in cow's milk powder were (206 ± 08) (369 ± 11) (9568 ± 32) (31 ± 03) and (22 ± 02) respectively These values are compared with Recommended Dietary Allowance (RDA) values and also with the corresponding values of different countries available in the literature
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/16294
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U08M01V15I02A09.pdf173.39 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :168
Number of Downloads :49
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.