Title: Effect of asphyxiation on the haemoglobin and glycogen content in an african catfish Clarias gariepinus تأثير الاختناق الهوائي على المحتوى الهيموجلوبيني والنشا الحيواني لسمك القرموط الإفريقي Clarias gariepinus
Authors: Al Akel Ali Bin Sulayman
Issue Date: 1996
Citation: Effect of asphyxiation on the haemoglobin and glycogen content in an african catfish Clarias gariepinus تأثير الاختناق الهوائي على المحتوى الهيموجلوبيني والنشا الحيواني لسمك القرموط الإفريقي Clarias gariepinus Ali S AlAkelJournal of King AbdulAziz University science King Abdulaziz UniversityVol 8 (1416 H 1996) p p 4550Al Akel Ali Bin Sulayman
Abstract: African catfish Clarias gariepinus was exposed to different time of hypoxia Some of the remarkable changes were observed in stressed fish in comparison to the control one It was noted that sudden asphyxia produces usual stress reaction swimming speed is affected below a certain concentration of ambient o'xygen However significantly decreased haemoglobin and glycogen content were found in the subsequent of hypoxia
عرض سمك القرموط الأفريقي Clarias gariepinus للاختناق الأوكسجيني لفترات متباينة من الزمن وتبين من التجربة أن نقص الأكوكسجين قد تسبب في حدوث تأثير كبير على الأسماك المعاملة مقارنة بالأسماك التي لم تتعرض للاختناق حيث تمثل هذا التأثير في السباحة السريعة باتجاهات مختلفة وكذلك في النقص الحاد في الهيموجلوبين مقترنا بالانخفاض الملحوظ في النشاء الحيواني (الجلاليكوجين) في كل من العضلات والكبد
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/16044
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U08M02V08I01A07.pdf1.93 MBAdobe PDFView/Open
Number of visits :343
Number of Downloads :135
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.