Title: Identification of trace elements in bovine metacarpus bone by spectro chemical analysis تحديد وتعريف العناصر المكونة لعظم مشط اليد للبقر بالطرق الكيميائية
Authors: Kumar R Jeevan
Issue Date: 2008
Citation: Identification of trace elements in bovine metacarpus bone by spectro chemical analysis تحديد وتعريف العناصر المكونة لعظم مشط اليد للبقر بالطرق الكيميائية R Jeevan Kumar [et al]Journal of King AbdulAziz University science King Abdulaziz UniversityVol 20 No 2 (1428 H 2008) p p 1726Kumar R Jeevan
Abstract: تعتبر العظام مكونة من مواد طبيعية منتظمة وتحتوي على 60 % مواد معدنية طبيعية، و30 % مواد مختلفة أخرى، بالإضافة إلى 10 % من الماء عادة ماتستخدم طريقة الطيف التحليلي الكيميائي لتحديد العناصر المكونة للعظام في هذا المقال تم تحديد العناصر التي تدخل في تكوين عظام حيوانية من عظمة مشط اليد عند البقر وبطريقة التحليل الكيميائي ومن العناصر التي وجدت بكميات عالية هي V و Ca و Mo و Pb و Fe وZn وCu وMg و Al وP، أما العناصر الأخرى التي وجدت بكميات قليلة فهي Os Sc Y K Mn La Cd Pd Ru Na Sn Pt Bi As Si and Co
Bone is highly organized material from the gross macroscopic to the molecular level Bone is natural composite material which by weight contains about 60 % mineral 30 % matrix and 10 % water Spectro chemical method is described for the determination of major minor and trace elements in animal bone In the present study we analyse bovine metacarpus bone sample by spectro chemical analysis using Jerrel ash plane grating spectrograph and we find out major and minor constituents present in it Analytical methods are described for the determination of major minor and trace elements in bone V Ca Mo Pb Fe Zn Cu Mg Al P are identified in the bovine metacarpus bone as major trace elements and the 16 elements are identified as minor trace elements ie Os Sc Y K Mn La Cd Pd Ru Na Sn Pt Bi As Si and Co It is interesting to note that very low amount of trace elements have been shown to be essential to the growth of animal bones
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/15232
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U08M02V20I02A08.pdf265.84 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :345
Number of Downloads :227
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.