Title: Moringa peregrine (AlYassar or AlBan) seeds oil from northwest Saudi Arabia زيت بذور شجرة المورنقا Moringa peregrine (اليسر أو البان) من شمال غرب المملكة العربية السعودية
Authors: AlKahtani Hassan Abd Allah
Issue Date: 1995
Citation: Moringa peregrine (AlYassar or AlBan) seeds oil from northwest Saudi Arabia زيت بذور شجرة المورنقا Moringa peregrine (اليسر أو البان) من شمال غرب المملكة العربية السعودية Hassan A AlKahtaniمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 7 no 1 (1415 H 1995) p p 3145AlKahtani Hassan Abd Allah
Abstract: تمت دراسة زيت بذرة المورنقا (539 %) مقارنة بزيت فول الصويا الخام وذلك بعد استخلاصهما بعدد من المذيبات العضوية على انفراد حيث كان معدل استخلاص زيت المورنقا بالهكسان أسرع نوعا ما من معدله في حالة المذيبات الأخرى وجد أن جميع الثوابت الطبيعية والكيميائية باستثناء نسبة الحموض الدهنية الحرة أقل في حالة زيت المورنقا وظهر أقصر نفاذ للضوء عند قياس اللون عند طول موجة 575 ن م لزيت المورنقا وعند 600 ن م لزيت فول الصويا تألفت الليبيدات الكلية من 905 % و918 % ليبيدات متعادلة، 79 % و55 % جلايكوليبيدات، 16 % و27 % فوسفوليبيدات في كل من زيت المورنقا وزيت فول الصويا على الترتيب، كما تم تقدير الحموض الدهنية في كل جزء شكلت الجليسريدات الأحادية والثنائية في زيت المورنقا، كما تطابق الزيتان إلى حد ما في أنماط فصل الأنواع المختلفة من الجلايكولبيبدات والفوسفوليبيدات وأمكن التعرف على خمسة أنواع من الفوسفوليبيدات كانت معدلات الفوسفور (أجزاء في المليون) 1297 في زيت المورنقا و4218 في زيت فول الصويا إلا أن التوكوفيرولات (ألفا، جاما، دلتا) في زيت المورنقا كانت منخفضة إلى درجة جعلت معدلات ثباته ضد الأكسدة ضعيفا بعد حضنه لمدة 30 يوما عند 100 م
Moringa peregrine seed oil (539 %) was investigated and compared with crude soybean oil Oils were easily extracted by several solvents but the extraction rate of M peregrine oil with hexane was slightly faster than that of soybean oil All physicchemical constants but free fatty acids (% FFA) were lower in M peregrine oil The highest transmittance for color measurement was at 575 nm for M peregrine oil and at 600 nm for soybean oil Total lipids consisted of 905 and 918 % neutral lipids (NL) 79 % and 55 % glycolipids (GL) and 16 % and 27 % phospholipids (PL) for M peregrine and soybean oils respectively and their fatty acid composition was determined NL consisted mostly of triacylglycerols in both oils with absence of monoand diacylglycerols in M peregrine oil Separation patterns of GL and PL were nearly identical and at least five phospholipids were identified Phosphorus levels by nephelometry (turbidimetry) were 1297 and 4218 ppm For M peregrine and soybean oils respectively Much lower levels of alpha gamma and delta tocopherols were present in M peregrine oil and consequently its oxidative stability was lower during 30day incubation period at 100 C
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/14540
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V07I01A04.pdf4.32 MBAdobe PDFView/Open
Number of visits :157
Number of Downloads :78
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.