Title: Cryogenic freezing of fresh soft dates التجمد الفائق للرطب الطازج
Authors: Hassan Bakri Hussein
AlMohizea Ibrahim Saad
Issue Date: 1992
Citation: Cryogenic freezing of fresh soft dates التجمد الفائق للرطب الطازج B H Hassan and I S AlMohizeaمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 4 no 2 (1412 H 1992) p p 219233Hassan Bakri HusseinAlMohizea Ibrahim Saad
Abstract: تم تجميد سبعة أصناف من التمور شائعة الاستهلاك في طور الرطب كامل النضج والمنصف باستخدام النيتروجين السائل، والأصناف التي تم تجميدها هي السكري ونبت سلطان ونبت سيف والمنيفي والسلج والرزيز والخلاص، ولقد تم شراؤها طازجة خلال الموسم الإنتاجي 1989 م ولقد قورنت النتائج التجريبية لتغير درجة الحرارة مع الزمن أثناء عملية التجميد الفائق مع نظيرتها أثناء عملية التجميد التقليدي، ولقد أوضحت النتائج التجريبية أن نقطة التجميد الابتدائية لأصناف الرطب التي تم تجميدها تقع في الحدود16 إلى18 م وبمقارنة نتائج التقويم الحسي لأصناف الرطب التي تم تجميدها وتخزينها تخزينا مجمدا عند–50 م لمدة 12 شهرا مع نظيرتها الطازجة، وجد أن هناك فروقا مؤثرة إحصائيا بالنسبة للون والقوام والنكهة والقبول العام لمعظم أصناف الرطب المجمدة في طور المنصف، ولم يتمكن المقيمون من اكتشاف أي فروق مؤثرة إحصائيا بالنسبة للقبول العام لكل الأصناف في طور الرطب كامل النضج عدا نبت سيف ولم تظهر في نتائج التقويم الحسي لنصف بنت سيف المجمد في طور المنصف أي فروق إحصائية مؤثرة للونه أو قوامه أو نكهته أو القبول العام مقارنة بنظيره الطازج
Seven cultivars of widely consumed fresh soft dates at two stages of maturity i e Rutab (fully ripe) and Munassif (half ripe) have been cryogenically frozen using liquid nitrogen The cultivars were Sukkari Nabt Sultan Nabt Saif Maneefi Sillaj Reziz and Khalas all purchased fresh from the local market during the 1989 date production season The experimental timetemperature data of the fresh soft dates during the cryogenic freezing process were generated and compared with the conventional freezing timetemperature data The initial freezing points of the date cultivars were in the range16 to 18 C Quality attributes of the thawed dates kept frozen at50 C for 12 months were compared with their fresh cultivars counterparts Significant differences (P < 005) were detected by sensory panelists in color texture flavor and overall acceptability of most cryogenically frozen cultivars at their Munassif stage of maturity Panelists were not able to detect significant differences (P < 005) while scoring for the overall acceptability of all cultivars at their Rutab stage of maturity except Nabt Saif Cryogenically frozen Nabt Saif cultivar at the Munassif stage of maturity was not significantly different (P < 005) from its fresh one in color texture flavor and overall acceptability
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/13034
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V04I02A10.pdf312.34 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :308
Number of Downloads :124
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.