Title: Effect of rearing regimen and age of bird on egg weight and weight of the component parts of Saudi Arabian baladi chicken eggs تأثير نظام الرعاية والعمر على وزن البيضة ومكوناتها في الدجاج البلدي السعودي
Authors: Attia Foad Mohamed
Issue Date: 1991
Citation: Effect of rearing regimen and age of bird on egg weight and weight of the component parts of Saudi Arabian baladi chicken eggs تأثير نظام الرعاية والعمر على وزن البيضة ومكوناتها في الدجاج البلدي السعودي F M Attia [et al]مجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 3 no 1 (1411 H 1991) p p 4356Attia Foad Mohamed
Abstract: تم الحصول على عدد 1410 بيضة من الدجاج البلدي السعودي مقسمة إلى أربع مجموعات تبعا لنظام التغذية المستخدم من تاريخ الفقس حتى عمر 20 أسبوعا على النحو التالي 1) النظام التقليدي 2) النظام عكس التقليدي 3) التغذية على عليقة تحتوي على 15 % بروتين طوال فترة النمو 4) التغذية على عليقة تحتوي على 12 % بروتين طوال فترة النمو ابتداء من عمر 20 أسبوعا وحتى نهاية التجربة غذيت جميع الطيور على عليقة تجارية وتم تربية الطيور في حظيرة يتم التحكم في ظروفها البيئية لوحظ انخفاض في إنتاج البيض بالنسبة للمجموعة المغذاة على النظام عكس التقليدي وكانت الفروق معنوية على مستوى 5 % بالمقارنة بالمجموعات الأخرى بينما أعطت الطيور التي غذيت على النظام التقليدي أعلى معدلات إنتاج عند مقارنتها بباقي المجموعات رغم أن الفروق لم تكن معنوية في كل الحالات انخفض وزن البيضة الناتج من المجموعة المغذاة على مستوى 12 % بروتينانخفاضا معنويا بالمقارنة بباقي المجموعات كما أن البيض الناتج من هذه المجموعة كان أقل وزنا بالنسبة للصفار والبياض وقشرة البيضة عن باقي المجموعات سواء كان هذا النقص معنويا أو رقميا كما أدى التقدم في العمر إلى زيادة في الوزن الكلي للبيضة وكذلك الصفار والبياض مع الزيادة في نسبة الصفار وانخفاض في نسبة البياض لم يكن لنظم التغذية المختلفة تأثير على سمك القشرة ولم تظهر أي فروق معنوية في وزن القشرة عند عمر 33 أو 44 أسبوعا بينما حدثت زيادة معنوية عند 54 أسبوعا وقد انخفضت نسبة القشرة انخفاضا معنويا عند عمر 44 أسبوعا بالمقارنة بعمر 33 أسبوعا أعقبها زيادة معنوية عند عمر 54 أسبوعا وكان وزن القشرة الوحدة من سطح القشرة متماثلا في جميع المجموعات وحدث بها نقص معنوي في الفترة من 3344 أسبوعا أعقبها زيادة معنوية عند عمر 54 أسبوعا
A total number of 1410 eggs was obtained from Saudi Arabian Baladi hens that had been subjected to the following rearing regimens Conventional (C) ; Reverse protein (RP) ; singlestage Iowprotein 1 (15 % CP) (SS 2) and singlestage Iowprotein 2 (12 % CP) (SS2)' From 20 weeks of age pullets were fed on a commercial layer diet The birds were kept in a controlled environment house Eggs per hen were significantly (P < 05) reduced only for the RP regimen Pullets fed on the C regimen laid more eggs compared with the other regimens However the difference was not significant in every case Egg weight was significantly depressed for pullets on SS 2 regimen Egg weight increased significantly (P < 05) with age Among the 4 regimens used SS was the only regimen that reduced yolk weight albumen weight and shell weight either significantly or numerically Yolk weight yolk percent and albumen weight increased while percent albumen decreased as the birds aged The four rearing regimens had no effect on shell thickness No significant differences were found in shell weights at 33 and 44 weeks however there was a significant (P < 05) increase at 54 weeks Percent shell decreased significantly (P < 05) between 33 and 44 weeks and thereafter increased significantly (P < 05) with age The shell weight per unit of egg surface area (SWUSA) did not differ significantly (P < 05) among the four rearing regimens There was a significant decrease (P < 05) in SWUSA between 33 and 44 weeks followed by a significant increase at 54 weeks
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12972
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V03I01A08.pdf323.45 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :266
Number of Downloads :128
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.