Title: Susceptibility of camel buffalo and cow milk caseins to proteolysis by different proteolytic enzymes قابلية تحلل كازينات حليب النوق والجاموس والأبقار بالإنزيمات المحللة للبروتين
Authors: Metwalli Ali Ahmed Mohamed
AlSaleh Abd El Rahman Abd Allah
Issue Date: 2010
Citation: Susceptibility of camel buffalo and cow milk caseins to proteolysis by different proteolytic enzymes قابلية تحلل كازينات حليب النوق والجاموس والأبقار بالإنزيمات المحللة للبروتين Ali A M Metwalli and A A Alsalehمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 22 no 2 (1431 H 2010) p p 5969Metwalli Ali Ahmed MohamedAlSaleh Abd El Rahman Abd Allah
Abstract: The proteolytic activities of trypsin chymotrypsin pepsin plasmin and fungal rennet from Mucor miehei on caseins from different types of milk were studied The degree of hydrolysis was determined using different methods including measuring the soluble nitrogen in 4 % trichloroacetic acid changes in optical densities at 280 and 340 nm and using polyacrylamidegel electrophoresis Camel milk casein showed significant (p < 005) resistance to all proteolytic enzymes compared to cow or buffalo milk caseins Susceptibility of cow and buffalo milk caseins to proteolytic enzymes was varied Buffalo milk casein exhibited higher digestibility than cow casein with trypsin plasmin and fungal rennet from Mucor miehei while cow milk casein showed higher proteolysis than buffalo milk casein with pepsin and chymotrypsin The degree of hydrolysis of different caseins with different enzymes was also different Chymotrypsin trypsin and pepsin showed greater proteolytic activities than plasmin and fungal rennet did Electrophoretic patterns of different types of caseins revealed considerable differences among the enzymes with respect to the degradation of specific casein fractions
تم في هذه الدراسة تقدير النشاط التحللي لإنزيمات التربسين والكيموتربسين والببسين والبلازمين والمنفحة الناتجة من عفن Mucor miehei على كازين حليب النوق والجاموس والأبقار وتم تقدير النشاط التحللي للإنزيمات المختلفة بقياس النيتروجين الذائب في محلول 4 % Trichloroacetic acid (ثالث كلوريد حمض الخل) وقياس الكثافة الضوئية على الطول الموجي 280 و340 نانوميترا، كما تم قياس هجرة البروتين في المجال الكهربي وأوضحت الدراسة أن كازين حليب النوق أقل في تحلله بدرجة معنوية بالإنزيمات تحت الدراسة من كازين حليب الأبقار وكازين حليب الجاموس كما اختلفت أيضا درجة تحلل كازين الأبقار والجاموس بالإنزيمات المستخدمة فكان درجة تحلل كازين حليب الجاموس أعلى من تحلل كازين حليب الأبقار عند استخدام إنزيمات التربسين والبلازمين والمنفحة الناتجة من عفن Mucor miehei من ناحية أخرى أظهر كازين حليب الأبقار تحللا أعلى من كازين حليب الجاموس عند استخدام إنزيم الببسين والكيموتربسين، كما أوضحت الدراسة أيضا أن إنزيمات الكيموتربسين والتربسين والببسين لها درجة تحلل أعلى من تلك التي للبلازمين والمنفحة الناتجة من عفن Mucor miehei على كل أنواع الكازين تحت الدراسة كما أوضحت الدراسة أيضا أن الهجرة في المجال الكهربي للكازينات المختلفة اختلفت اختلافا واضحا عند معاملتها بالإنزيمات تحت الدراسة
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12910
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V22I02A01.pdf639.8 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :217
Number of Downloads :116
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.