Title: In vitro evaluation of heat stress tolerance in some tomato cultivars التقييم المعملي لتحمل الإجهاد الحراري في بعض أصناف الطماطم
Authors: Alsadon Abd Allah A
Khalil Safwat Osman
Wahb Allah Mahmoud Abady
Issue Date: 2006
Citation: In vitro evaluation of heat stress tolerance in some tomato cultivars التقييم المعملي لتحمل الإجهاد الحراري في بعض أصناف الطماطم A A Alsadon M A WahbAllah and S O Khalilمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 19 no 1 (1427 H 2006) p p 1324Alsadon Abd Allah AWahb Allah Mahmoud AbadyKhalil Safwat Osman
Abstract: Twenty locally grown tomato cultivars were evaluated for their in vitro heat tolerance Leaf discs were collected during vegetative flowering and fruiting stages and incubated in water bath at 40 C for 1 2 and 3 hours Electrical conductivity (EC) was measured as an indication of cell injury due to electrolytes leakage The results indicated that cultivars can be classified into three groups according to their heat stress tolerance (a) heat stress tolerant cultivars (EC ranged from 2775 to 4169 mho cm) which include Queen Indian Super Strain B Pearson and StrainB ; (b) moderately heat stress tolerant cultivars (EC ranged from 4380 to 5070 mho cm) This group consisted of nine cultivars Pacmore Tnshet Star Rocky Shohba Raad VF VFN8 Moneymaker Imperial and Pearson Imperoved ; and (c) heat stress sensitive cultivars (EC ranged from 5312 to 7220 mho cm) and included Malica Castle Rock Edkawi Chico Pakmore VF and Super Marmand Correlation coefficients among the three growth stages were positive and significant or highly significant which indicated that this method is effective in selecting genotypes at early growth stages The incubation period of 2 hours was optimum for this test This method is a useful tool for plant breeders to screen for heat stress tolerance of genotypes during early growth stages in breeding programs in addition to field evaluation in various agricultural production areas
استخدم 20 صنفا من أصناف الطماطم مفتوحة التلقيح والمنتشرة بالمملكة العربية السعودية وذلك لتقدير تحمل تلك الأصناف للإجهاد الحراري معمليا خلال مراحل النمو المختلفة أخذت عينات من الأوراق (أقراص) خلال مراحل النمو الخضري والزهري والثمري ووضعت في أنابيب اختبار بها 20 ملم ماء مقطر ثم عرضت لدرجة حرارة 40 م بحمام مائي لثلاث فترات (1 و2 و3 ساعات)، وتم قياس معامل التوصيل الكهربي كمؤشر للضرر الناتج من تسرب الذائبات من الخلايا نتيجة لتعرضها للحرارة المرتفعة أوضحت النتائج أنه يمكن تقسيم الأصناف تحت الدراسة إلى ثلاث مجموعات تبعا لتحملها الحراري (أ) أصناف متحملة للإجهاد الحراري يتراوح معامل التوصيل الكهربائي فيها من 2775 إلى 4169 ميكروموز سم وهي كوين، وهندية، وسوبر سترين ب، وبيرسون وسترين ب (ب) أصناف متوسطة التحمل للإجهاد الحراري يتراوح معامل التوصيل الكهربائي فيها من 438 إلى 507 ميكروموز سم واشتملت هذه المجموعة على تسعة أصناف هي باكمور، وتنشيط ستار، وروكي، وراد في إف، وشهبا، وفي إف إن 8، وبيرسون محس، وامبريال، وموني ميكر (ج) أصناف حساسة للإجهاد الحراري يتراوح معامل التوصيل الكهربائي فيها من 5312 إلى 722 ميكروموز سم واشتملت هذه المجموعة على ستة أصناف هي ملكة، وكاسل روك، وادكاوي، وشيكو، وباكمور وسوبر مارمند على الترتيب وكانت فترة الحضانة المثلى لهذا الاختبار هي ساعتان، وكان معامل التلازم بين مراحل النمو الثلاث موجبا وعالي المعنوية مما يوضح إمكانية الاستفادة من هذه الطريقة في انتخاب التراكيب الوراثية خلال المراحل المبكرة من النمو وتعتبر هذه الطريقة مؤشرا جيدا لمساعدة مربي النبات في تحديد مدى تحمل الأصناف والسلالات المختلفة للإجهاد الحراري والاستفادة من ذلك في برامج التربية بالإضافة إلى برامج التقييم الحقلي تحت ظروف الحرارة المرتفعة في مناطق الإنتاج الزراعية
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12878
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V19I01A02.pdf159.35 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :364
Number of Downloads :79
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.