Effect of yeast culture as an additive to sheep feed on performance digestibility nitrogen balance and rumen fermentation تأثير إضافة الخميرة إلى أعلاف الغنم في الأداء الإنتاجي وكفاءة الهضم والاتزان النيتروجيني وتخمرات الكرش
Authors:
Salah Mahmoud Sayed Ahmed Barakat Mohamed
Issue Date:
2002
Citation:
Effect of yeast culture as an additive to sheep feed on performance digestibility nitrogen balance and rumen fermentation تأثير إضافة الخميرة إلى أعلاف الغنم في الأداء الإنتاجي وكفاءة الهضم والاتزان النيتروجيني وتخمرات الكرش B M Ahmed and M S Salahمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 14 no 1 (1422 H 2002) p p 113Ahmed Barakat MohamedSalah Mahmoud Sayed
Abstract:
أجريت تجربتان لدراسة تأثير إضافة مستويات مختلفة من الخميرة إلى أعلاف الغنم، ثم في التجربة الأولى قياس معاملات الهضم ومعايير تخمرات الكرش والاتزان النيتروجيني باستخدام ثلاثة كباش مفستلة موزعة في نظام المربع اللاتيني 3 × 3 غذيت الحيوانات فرديا في صناديق الهضم على عليقة أساسية مكونة من الشعير والنخالة ودرس حشيشة الرودس مضافا إليها الخميرة بتركيزات صفر، 4، 8 جم خميرة للرأس الواحدة يوميا تكونت كل فترة تجريبية من فترتين، الأولى مدة أسبوعين كفترة تمهيدية بينما الثانية كفترة تجريبية لمدة أسبوع تم فيها جمع عينات الروث والبول كميا تم أيضا جمع عينات سائل الكرش خلال الأيام الثلاثة الأخيرة من الفترة التجريبية قبل الأكل مباشرة تم بعد 1، 3، 6 ساعات بعد الأكل لدراسة معايير تخمرات الكرش أما التجربة الثانية فقد تم استخدام عدد أربعة وعشرين حملا ناميا بمتوسط وزن 14 كجم قسمت عشوائيا إلى ثلاث مجموعات، بكل منها ثمانية حملان، غذيت في مجموعات على نفس العلائق التجريبية المستخدمة في التجربة الأولى قيست أوزان الحيوانات كل أسبوعين، بينما تم تقدير كميات الغذاء المستهلك أسبوعيا ثم تم حساب معدلات النمو والكفاءات الغذائية أشارت النتائج إلى تحسن معاملات الهضم للمادة الجافة والبروتين الخام والألياف تحسنا معنويا نتيجة إضافة الخميرة إلى العلائق التجريبية مما أدى إلى ارتفاع القيمة الغذائية للأعلاف مقدرة في صورة مواد مهضومة كلية وبروتين مهضوم أو محتوى الطاقة الممثلة أدت التغذية على الخميرة إلى تحسن الاتزان النيتروجيني وتخمرات الكرش خاصة إنتاج الأحماض الدهنية الطيارة التي تدل على ارتفاع الكائنات الحية الدقيقة بالكرش كما تحسنت معدلات النمو وزادت كميات الغذاء المستهلك في المجموعات التجريبية المغذاة على العلائق المضاف إليها الخميرة ولكن هذه التحسنات لم ترق إلى مستوى المعنوية في التحليل الإحصائي The effect of using different levels of yeast culture as a feed additive to sheep rations was investigated in two trials ; the 1st trial was to determine the nutrient digestibility Nbalance and feeding value of the experimental rations as well as rumen fermentation using 3 fistulated rams distributed in a 3 x 3 Latin square design to 3 different rations [basal ration (control C) control plus 4 g yeast ram day (C4) and control plus 8 g yeast ram day (CS)] Each feeding period consisted of 3 weeks (2 weeks as an adaptation period prior to 1 week of sample collection) Animals were fed separately in individual metabolic cages Rumen liquor samples were collected before (Oh) and 1 3 and 6 h post morning feeding during the last 3 days of the collection period The 2nd trial was to study the lamb performance Twentyfour growing lambs (146 t 13 kg) were divided into 3 comparable groups each was fed one of the above mentioned diets for 4 months Weekly feed intake and biweekly body weights were recorded Growth rate and feeding efficiency were calculated Results revealed that the addition of yeast improved the digestibility of OM cr and CF leading to an increase in the nutritive value (TON ocr and ME) Nitrogen balance as well as the total VFA in the rumen was also improved with the addition of yeast at the two levels used however differences were only significant between CS and the control group The ADG of growing lambs was increased by 138 and 302 % in groups C4 and CS respectively over the C group however differences were not significant It could be concluded that YC be used at the level of 8g head day in order to have better performance More studies however are still needed especially with small ruminants (sheep and goats) to throw more lights on the effect of YC and its mode of action