Title: Bifidus camel milk powder Sensory evaluation and viability of bifidobaceria حليب الإبل المجفف والمحتوي على البفيدوبكتريا التقويم الحسي والحيوية للبفيدوبكتريا
Authors: AlSaleh Abd El Rahman Abd Allah
Issue Date: 2001
Citation: Bifidus camel milk powder Sensory evaluation and viability of bifidobaceria حليب الإبل المجفف والمحتوي على البفيدوبكتريا التقويم الحسي والحيوية للبفيدوبكتريا Abdulrahman A Alsalehمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 13 no 1 (1421 H 2001) p p 4553AlSaleh Abd El Rahman Abd Allah
Abstract: تم تصنيع حليب الإبل المجفف باستخدام كل من B hificlum 2715 Bifidohoctorim hogun 2716 ولقد اختيرت هاتان السلالتان من بين ستة أنواع من اليفياوبكتريا حيث تمت بشكل جيد في حليب الإبل ثم تخزين الحليب الجاف بعد التصنيع على درجة حرارة 12 م، 37 م لمدة 15 و30 يوما، ثم دراسة التقييم الحسي والحيوية البفيدوبكتريا لوحظ انخفاض العدد الكلي للبفيدوبكتريا خلال فترة التخزين، وكان انخفاض العدد أقل ما يمكن بعد 7 أيام من التخزين، وكان تأثير درجة حرارة 37 م أعلى منه على درجة 21 م في معدل انخفاض العدد الكلي للبكتريا تحت الدراسة لوحظ أن العدد الكلي بعد التخزين على درجة 37 م لمدة 30 يوما هو 15 10 7 وحدة تكوين للمستعمرة مل 2 × 106 وحدة تكوين للمستعمر ظمل بالنسبة لـ B hificlum 2715 Bifidohoctorim hogun 2716 على التوالي كما أظهرت البكتريا أعلى نشاط لتحلل الروتين مقارنة بالأنواع الخمسة الأخرى وكانت مجاميع الأمين الحرة المتكونة بواسطة هذه البكتريا حوال 22 مرة أكبر منها في حالة كل من B hificlum 2715 Bifidohoctorim hogun 2716 ولقد أوضح التقييم الجنسي لحليب الإبل والمدعم بالبفيدوبكتريا أن إصابة B hifilum لم يؤثر على الصفات الحسية للحليب الجاف ولقد أدى هذا الحليب على درجة 37 م لمدة 15 و30 يوم إلى انخفاض في النكهة مقارنة بباقي العينات
Bifidus camel milk powder was prepared using Bifidobacterium longum 2716 or B bifidum 2715 these two species were selected from among six species The milk powder stored at 21 C and 37 C for 15 and 30 d and sensory evaluation and viability of bifidobacteria were studied The number of bifidobacteria decreased throughout the storage period and the decrease was minimal after 7 d of storage at both temperatures The decrease of bacterial number at 37 C was higher than that at 21 C The total number of bifidobacteria after 30 d at 37 C was 15 x 107 cfu ml and 2 x 106 cfu ml for B longum 2716 and B bifidum 2715 respectively B longum 2716 showed the highest proteolytic activity in comparision with the other five species The amount of free amino groups (FAG) released by B longum 2716 was about 22 times higher than that released by both B infantis 2205 and B angulatum 2237 Sensory evalution of reconstituted bifidus camel milk powder showed that the flavor of the powder was not significantly (P < 005) affected by the addition of B longum 2716 Bifidus camel milk powder stored at 37 C for 15 or 30 d scored Iow flavor in comparison with the rest of the samples
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12710
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V13I01A05.pdf528.2 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :324
Number of Downloads :108
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.