Title: Influence of preharvest application of ethrel and 24d on fruit quality of balady orange تأثير الرش قبل الحصاد بمادتي الإيثريل و2، 4د على خواص تمار البرتقال البلدي
Authors: AlMughrabi Mustafa Abd El Latif
Bacha Mohamed Ali
Abd El Rahman Abd El Salam Osman
Issue Date: 1989
Citation: Influence of preharvest application of ethrel and 24d on fruit quality of balady orange تأثير الرش قبل الحصاد بمادتي الإيثريل و2، 4د على خواص تمار البرتقال البلدي M A Almughrabi M A Bacha and A O Abdelrahmanمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 1 no 1 2 (1409 H 1989) p p 95102AlMughrabi Mustafa Abd El LatifBacha Mohamed AliAbd El Rahman Abd El Salam Osman
Abstract: درس تأثير الرش بمادتي الإيثريل و2، 4د (200، 100 جزء في المليون) على خواص ثمار البرتقال البلدي خلال موسمي 1985، 1986 وقد أجري الرش مرتين قبل بدء تحويل لون الثمار وقد أوضحت النتائج أن المعاملات المستخدمة لم تؤثر بصورة واضحة على معظم خواص الثمار الطبيعية (وزن، حجم، وزن وسمك القشرة والنسبة المئوية للعصير)، والخواص الكيميائية (الحموضة، المواد الصلبة الذائبة الكلية، النسبة بين المواد الصلبة الذائبة الكلية والحموضة وفيتامين ج) خلال سنتي الدراسة وأوضحت النتائج أن الرش بمادة الإيثريل قد أدى إلى زيادة واضحة في سرعة تحلل الكلورفيل من قشرة الثمار وفي الوقت نفسه زيادة محتواها من الكاروتين وخاصة عند استخدام تركيز 200 جزء في المليون في حين حدث العكس عند الرش بمادة 2، 4د حيث أدت إلى تأخير تحلل الكلورفيل من قشرة الثمار ونقص محتواها من الكاروتين
The effect of Ethrel and 24D (100 and 200 ppm) applied twice before color break of the fruit on fruit quality of Balady orange trees was studied during the 1985 and 1986 seasons Most of the physical characteristics (fruit weight volume rind thickness rind weight and juice percentage) and chemical characteristics (acidity TSS TSS acid ratio and vitamin C) of the fruit were not affected Application of Ethrel enhanced chlorophyll (a b) degradation and at the same time increased carotene synthesis of the fruit rind especially at the 200 ppm concentration On the other hand 24D treatments retarded chlorophyll degradation and decreased carotene content in the fruit rind in both seasons
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12624
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V01I01A17.pdf163.35 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :348
Number of Downloads :145
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.