Title: Calorific and nutrients content in normal diabetic and enteral diets served in four hospitals of Ministry of Health in Riyadh محتوى الطاقة والعناصر الغذائية للوجبات العادية وحميات مرضى السكر والتغذية المعوية المقدمة في أربعة من مستشفيات وزارة الصحة في مدينة الرياض
Authors: Kanawati Abd Allah A
Ali Ali El Sayed
Aljassir Mohamed Saleh
Issue Date: 1997
Citation: Calorific and nutrients content in normal diabetic and enteral diets served in four hospitals of Ministry of Health in Riyadh محتوى الطاقة والعناصر الغذائية للوجبات العادية وحميات مرضى السكر والتغذية المعوية المقدمة في أربعة من مستشفيات وزارة الصحة في مدينة الرياض Mohammad Saleh Aljassir Ali E Ali Abdullah A Kanawatiمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 9 no 2 (1417 H 1997) p p 235243Aljassir Mohamed SalehAli Ali El SayedKanawati Abd Allah A
Abstract: Normal diabetic and enteral diets in four hospitals of Ministry of Health in Riyadh were analyzed for their calorific and nutrients content The study covered the actual calories and nutrient content available for the patients on their meal tray Both techniques (laboratory analysis and food composition tables computation) were used to determine the available calories and nutrients on the meal trays served to the patients The results clearly indicated that the world wide statement of the existence of more than 35 % malnourished hospitalized patients if applicable in the Kingdom could be attributed to other causes rather than the availability or shortage of nutrients in patient's meal tray Diets were assessed against patients recommended allowances and recommendations were set for improvement These include adherence to the Ministry of Health Nutrition Manual giving special attention to the diabetic and tube feeds and correcting the low fiber content in some diets
تمت دراسة وتحليل مكونات الوجبة العادية وحمية مرضى السكر والتغذية المعوية في أربعة من مستشفيات وزارة الصحة في مدينة الرياض من حيث المحتوى الطاقي والعناصر الغذائية تركزت الدراسة على تحديد المحتوى الفعلي من هذه العناصر في صينية طعام المريض ولقد استخدم التحليل المخبري المباشر وطريقة الحساب من جداول تحليل الأغذية لتحديد مكونات هذه الوجبات أظهرت النتائج بوضوح أن ما تم نشره عالميا من أن أكثر من 35 % من المرضى المنومين في المستشفيات مصابون بسوء التغذية، إن صحت هذه المقولة في المملكة، يمكن أن يفسر بأسباب أو عوامل أخرى غير توفر أو نقص العناصر الغذائية في صينية المريض في حالة المملكة تم تقييم الوجبات على حسب احتياجات المريض ووضعت بعض التوصيات التطويرية وأهمها الالتزام بالوثيقة العامة للتغذية (وزارة الصحة) والاهتمام على وجه الخصوص بحميات مرضى السكر والتغذية المعوية ومعالجة النقص في محتوى الألياف لبعض الوجبات
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12598
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V09I02A09.pdf211.11 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :334
Number of Downloads :122
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.