Title: Effects of temperature addition of soybean meal and treatment period on the nutritive value of urea treated wheat straw تأثير الحرارة وإضافة مسحوق فول الصويا ومدة المعاملة على القيمة الغذائية لتبن القمح المعامل باليوريا
Authors: Kraidees Mansour Saad
Issue Date: 1997
Citation: Effects of temperature addition of soybean meal and treatment period on the nutritive value of urea treated wheat straw تأثير الحرارة وإضافة مسحوق فول الصويا ومدة المعاملة على القيمة الغذائية لتبن القمح المعامل باليوريا M S Kraideesمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 9 no 1 (1417 H 1997) p p 7386Kraidees Mansour Saad
Abstract: تمت دراسة تأثير درجة الحرارة، إضافة مسحوق فول الصويا ومدة المعاملة على تبن القمح المعامل باليوريا (60 جم يوريا كجم تبن) في تصميم 3 × 2 × 5 اشتملت العوامل المستقلة على درجات الحرارة 25، 35، أو 45 م مع إضافة مسحوق فول الصويا (70 جم كجم تبن) أو بدونه ولمدد معاملة أطوالها 1، 2، 4، 6، أو 8 أسابيع، أما العوامل التابعة المقاسة فاشتملت على قياس اليوريا غير المحللة، أجزاء الميتروجين، الأس الهيدروجيني، مكونات جدار الخلية ومعامل الهضم المعملي للمادة العضوية انخفضت اليوريا غير المحللة معنويا (P < 0001) بإضافة مسحوق فول الصويا وبطول مدة المعاملة وأيضا في العينات المحفوظة على درجتي الحرارة 25 و35 م بالمقارنة مع العينات المحفوظة على 45 م، لأن هناك تحولا قليلا من اليوريا إلى أمونيا في العينات المعاملة على درجة حرارة 45 م فقط (بدون إضافة مسحوق فول الصويا) أدت المعاملة باليوريا إلى تغيرات كبيرة في الترتيب الكيميائي لجدر الخلايا، حيث انخفضت المحتويات من الألياف NDF والهيميسليولوز بدرجة معنوية (P < 001) في حين زاد محتوى الألياف ADF والسليولوز بدرجة معنوية (P < 001) بزيادة درجة الحرارة ومدة المعاملة تحسن معامل الهضم المعملي للمادة العضوية بدرجة معنوية (P < 001) متأثرا بالعوامل المستقلة المبحوثة كلها كان متوسط قيمة معامل الهضم المعملي للمادة العضوية للتبن المعامل مع إضافة مسحوق فول الصويا لمدة أسبوعين متماثلا مع التبن المعامل بدون إضافة مسحوق الصويا لمدة 8 أسابيع (706 مقابل 702 على التوالي) كان المتوسط العام لقيمة معامل الهضم المعملي للمادة العضوية للتبن المعامل مع إضافة مسحوق فول الصويا أو بدونه 728 مقابل 660 على التوالي أعلى عن عينات التبن الأصلية غير المعاملة (588 ) بمقدار 140 و72 وحدة هضمية على التوالي نستنتج من هذه الدراسة أن معاملة تبن القمح باليوريا يمثل وسيلة فعالة لتحسين قيمته الغذائية وخصوصا تحت درجة الحرارة العالية ومع إضافة مسحوق فول الصويا كمصدر لأنزيم اليوريز
The effect of temperature addition of soybean meal (SBM) and treatment period on urea treated wheat straw (60 g urea kg straw) was studied in a 3 x 2 x 5 factorial experiment (n 120) Independent variables comprized temperatures of 25 35 or 45 C ; with or without SBM addition (70 g kg straw) and treatment periods of 1 2 4 6 or 8 weeks The dependent variables measured were unhydrolysed urea Nfractions pH cell wall constituents and in vitro organic matter digestibility (IVOMD) Unhydrolyzed urea decreased significantly (P < 0001) with SBM addition increase in the duration of the treatment period and when samples were kept at 25 and 35 C compared to samples kept at 45 C However without the addition of SBM Iow urea was converted to ammonia only at 45 C Urea treatment caused major changes in the chemical composition of cell walls neutral detergent fiber and hemicelluloses content decreased significantly (P < 001) while acid detergent fiber and cellulose increased significantly (P < 001) with increased temperature and treatment period The IVOMD was improved significantly (P < 001) by all of the independent variables investigated Mean IVOMD value of treated straw with 5MB for 2 weeks was comparable to that of treated straw without 5MB for 8 weeks (706 vs 702 % respectively) Overall IVOMD mean values for treated samples with or without 5MB addition were 728 vs 660 % respectively ; these values were higher than untreated (original) samples (588 %) by 14 and 72 % digestibility units respectively It is concluded that treatment with urea is an efficient means for improving the nutritive value of wheat straw especially at high temperature and with the addition of 5MB as a source of urease
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12560
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V09I01A09.pdf333.45 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :246
Number of Downloads :144
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.