Title: Calibration of grain moisture content measurement devices for wheat معايرة أجهزة قياس المحتوى الرطوبي للقمح
Authors: Al Yahya Sulaiman Abd El Aziz
Issue Date: 1996
Citation: Calibration of grain moisture content measurement devices for wheat معايرة أجهزة قياس المحتوى الرطوبي للقمح S A AlYahyaمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 8 no 2 (1416 H 1996) p p 191200Al Yahya Sulaiman Abd El Aziz
Abstract: Four different moisture content meters were calibrated by using the air oven as a reference for calibration and using wheat The brand names of these devices are Tecator (Sinar moisture system) Dole 400 (moisture tester) Protimeter (Moisture meters for cereals) and Infratec (Grain Analyzer) Samples of wheat (Yecora Rojo) were run in every moisture meter and in the oven Moisture content (m c) range was from 7 to 22 % Calibration curves were constructed for these meters For each meter an equation for calculation of corresponding oven moisture content at any moisture level was established According to the statistical analysis using LSD test it was found that there is no significant difference between the oven and Sinar moisture system Infratec grain analyzer and Dole 400 moisture tester while there was highly significant difference between Protimeter moisture meter for cereals and the oven
تم معايرة أربع أجهزة مختلفة لقياس المحتوى الرطوبي باستخدام الفرن الحراري كمرجع للمعايرة واستخدام القمح الأسماء التجارية لهذه الأجهزة هي كالتالي تيكيتور (Sinar moisture system)، دول 400 (Moisture tester)، بروتيميتر (Moisture meter for cereals)، وإنفراتيك (Infratec grain analyzer) في كل جهاز، تم قياس المحتوى الرطوبي للعينات المختلفة من القمح صنف يوكراروخو والذي يحتوي على نسبة شوائب 710 % ومن ثم تم قياس هذه العينات بواسطة الفرن الحراري المحتوى الرطوبي للحبوب تم قياسه يقع في المدى من 7 حتى 22 % تم إنشاء منحنيات المعايرة لكل هؤلاء الأجهزة في كل جهاز، تم الحصول على معادلة خاصة به والتي عن طريقها يمكننا حساب وتوقع المحتوى الرطوبي للحبوب الذي ينتج من الفرن الحراري إحصائيا، لم يوجد فروقات معنوية بين استخدام الفرن لقياس المحتوى الرطوبي وجهاز تيكيتور وإنفراتيك ودول 400، ولكنه وجد أن هناك فروقا معنوية كبيرة في قياس المحتوى الحراري بين الفرن الحراري وجهاز البروتوميتر
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12524
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V08I02A07.pdf233.47 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :400
Number of Downloads :211
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.