Title: Growth and yield of barley plants in relation to gibberelic acid under calcareous soils conditions تأثير المعاملة بحمض الجبرليك على نمو ومحصول الشعير تحت ظروف الأراضي الجيرية
Authors: Rabie Mohamed Hasan
Soliman Zaghlol Taha
Abd El Latif El Sayed Ahmed
Issue Date: 1989
Citation: Growth and yield of barley plants in relation to gibberelic acid under calcareous soils conditions تأثير المعاملة بحمض الجبرليك على نمو ومحصول الشعير تحت ظروف الأراضي الجيرية E A Abd El Latif Z T Sliman and M H Rabieمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 1 no 1 2 (1409 H 1989) p p 6974Abd El Latif El Sayed AhmedSoliman Zaghlol TahaRabie Mohamed Hasan
Abstract: A greenhouse study on the effect of GA on barley cv 121 indicated that spraying plants with 50 ppm GA increased grain yield and its components In contrast spraying with 100 ppm GA vigorously increased plant height (lodging) number of total tillers dry weight of the shoots and the yield of straw while grain yield and the weight of 1000 grains significantly decreased Therefore the 100 ppm GA treatment was considered excessive It also seems that the proper time for spraying barley plants with 50 ppm GA is at the second leaf stage whereas afterwards GA prolonged the vegetative phase of the plant
أجريت هذه الدراسة في إصص تحت ظروف الصوبة الزجاجية، وكان الغرض من هذا البحث هو تحديد أنسب ميعاد للرش بحمض الجبرليك وتأثير ذلك على نمو ومحصول الشعير النامي في تربة جيرية وقد أوضحت النتائج المتحصل عليها أن أنسب ميعاد لرش النباتات هو بعد 40 يوما من الزراعة، وقد أدى الرش بتركيز 50 جزء في المليون إلى زيادة في المحصول ومكوناته، بينما أدى الرش بتركيز 100 جزء من المليون إلى زيادة كبيرة في ارتفاع النباتات وزيادة عدد الأفرع مما أدى إلى رقاد النباتات مع نقص في المحصول
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12488
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V01I01A14.pdf161.97 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :352
Number of Downloads :131
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.