Title: Rheological properties of pomegranate juices الخصائص اللزوجية لعصيرات الرمان
Authors: Hobani Ali Ibrahim
Issue Date: 1994
Citation: Rheological properties of pomegranate juices الخصائص اللزوجية لعصيرات الرمان Ali I Hobaniمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 6 no 2 (1414 H 1994) p p 203218Hobani Ali Ibrahim
Abstract: تمت دراسة سلوك الدفق لعصيرات ثلاثة أنواع من الرمان (الطائفي، البناتي، والمنفلوطي) باستخدام جهاز قياس لزوجة دوراني ذو أسطوانات متداخلة تشير نتائج هذه الدراسة إلى أنه في حدود تركيزات المستخلصات (137650 بركس)، وحدود معدلات القص (10979 ثانية1)، وحدود درجات الحرارة (2570 م) كان سلوك الدفق لعصيرات الرمان المختلفة كما تدل قيم دليل سلوك السريان (n) في حدود أقل من 1 أن السلوك غير النيوتوني هو من النوع شبه بلاستيكي ولقد وجد أيضا أن تأثير درجة الحرارة على اللزوجة الظاهرية لعصيرات الرمان كان واضحا في خفض اللزوجة بارتفاع درجة الحرارة، بينما كان دليل التماسك (K) مختلف اختلافا معنويا بالنسبة لأنواع الرمان الثلاثة
Flow behavior of juices of three varieties (Taifi Banati and Manfaluti) of pomegranate fruit was determined with a concentriccylinder rotational viscometer All samples of pomegranate juices behaved as a nonNewtonian fluid at all concentrations (13 7650 Brix) with the shear rate and temperature ranges 10979 sol and 2570 C respectively The power law equation (T Ky) was suitable to describe the behavior of the various juices The flow behavior index (n) was < 10 for all concentrations indicating a pseudoplastic (shearthinning) behavior the suitability of the power law equation to all experimental data was obtained The results indicated that the apparant viscosity of pomegranate juices decreased as the temperature was increased Consistency index of juices was significantly (r < 0001) different for the various pomegranate fruit The consistency index decreased as concentration decreased and temperature
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12460
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V06I02A08.pdf305.77 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :241
Number of Downloads :160
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.