Title: Effect of packaging methods on the quality characteristics of tomato fruits produced in hydroponics تأثير طرق التعبئة على خواص الجودة للطماطم المنتجة في الزراعة المائية
Authors: AlMughrabi Mustafa Abd El Latif
Issue Date: 1994
Citation: Effect of packaging methods on the quality characteristics of tomato fruits produced in hydroponics تأثير طرق التعبئة على خواص الجودة للطماطم المنتجة في الزراعة المائية Mustafa A AlMughrabiمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 6 no 1 (1414 H 1994) p p 7177AlMughrabi Mustafa Abd El Latif
Abstract: Fruits of two tomato (Lycopersicon esculentum Mill) cultivars "Dombito" and "Dombo" were produced in hydroponic culture and harvested at maturegreen stage They were tested for three methods of packaging; bagging individual wrapping and control at two storage temperates (l3 C and 24 C) for a period of 50 days after harvest Several physicochemical quality attributes i e weight loss decay percentage coloration of fruits total soluble solids (TSS) titratable acidity (TA) and vitamin e (Vit C) content of the fruits were evaluated and compared Bagging of fruits was efficient in reducing weight loss but detrimental in increasing decay and secondary infection Individual wrapping was practically preferred it reduced the percentage of decay and increased vitamin C content of fruits Storage at l3 C was more favorable for prolonged shelf life and increasing vitamin C content but storage at 24 C was the best for rapid ripening and good red color of fruits
أنتجت ثمار الطماطم للصنفين (دمبيتو) و(دمبو) في الزراعة المائية، وحصدت عند اكتمال النمو الخضراء تم دراسة أثر طرق التعبئة وطول مدة التخزين ودرجة حرارته على بعض الصفات الطبيعية والكيميائية للثمار مثل الفقد في الوزن، الإصابة بالأمراض، تلوين الثمار، المواد الصلبة الذائبة الكلية، الحموضة، نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية إلى الحموضة ومحتوى الثمار من فيتامين ج اتضح أن تكييس الثمار كان فعالا في خفض الفقد في الوزن، ولكنه أدى إلى زيادة الإصابة بالأمراض وخاصة الإصابة الثانوية وكان تغليف ثمار الطماطم أفضل من التكييس، كما كانت درجات الحرارة المفضلة هي 13 م لإطالة حياة الثمرة في الخزن و24 م لتلوين وسرعة نضج الثمار
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12432
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V06I01A06.pdf1.94 MBAdobe PDFView/Open
Number of visits :197
Number of Downloads :152
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.