Title: Detection of dry milk in pasteurized milk and yoghurt الكشف عن الحليب المجفف في الحليب المبستر واليوغرت
Authors: AbuTarboush Hamza Mohamed
AbuLehia Ibrahim Hussein
Issue Date: 1994
Citation: Detection of dry milk in pasteurized milk and yoghurt الكشف عن الحليب المجفف في الحليب المبستر واليوغرت Ibrahim H AbuLehia and Hamza M AbuTarboushمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 6 no 1 (1414 H 1994) p p 4149AbuLehia Ibrahim HusseinAbuTarboush Hamza Mohamed
Abstract: تم تطوير طريقتين للكشف عن الحليب المجفف في الحليب الطازج واليوغرت وتعتمد الطريقة الأولى على تفاعل حمض الثيوباربيتوريك مع نواتج التفاعل البني من تسخين الحليب أما الطريقة الثانية فتعتمد على تقدير المواد المختزلة في الحليب ولقد كان معامل الارتباط بين النسبة المئوية للحليب المجفف ونواتج التفاعل البني معنويا بدرجة عالية (r 09861) وكذلك وجد معامل الارتباط بينها وبين المواد المختزلة في الحليب (r 09994) مهما من الناحية الإحصائية (P < 001) لذا يمكن استخدام أي من الطريقتين للكشف عن الحليب المجفف في الحليب الطازج والمحمض واليوغرت، إلا أن طريقة المواد المختزلة في الحليب بإمكانها الكشف بدرجة أدق عن المستويات المنخفضة من إضافة الحليب المجفف إلى الحليب الطازج المبستر واليوغرت
Two methods were developed to detect dried milk in fresh milk and yoghurt The first method was based on the reaction with thiobarbeturic acid (TBA) while the second was based on measuring the milk reducing substances (MRS) with ferricyanide The simple correlation coefficients (r) between percentage dried milk and TBA (r 09861) and MRS (r 09994) values were highly significant (P < 001) Therefore either TBA or MRS methods could be used to detect dried milk in fresh pasteurized milk and yoghurt However MRS method could better detect low levels of added NFDM to fresh pasteurized milk and yoghurt
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12428
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V06I01A04.pdf2.77 MBAdobe PDFView/Open
Number of visits :285
Number of Downloads :140
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.