Title: Genetic variability heritability estimates and predicted genetic advance for some characters in faba bean (vicia faba L) التباين الوراثي ودرجة التوريث والتقدم الوراثي لبعض الصفات في الفول
Authors: ElShawaf Ibrahim Ibrahim S
Ghandorah Mohamed Omar
Issue Date: 1993
Citation: Genetic variability heritability estimates and predicted genetic advance for some characters in faba bean (vicia faba L) التباين الوراثي ودرجة التوريث والتقدم الوراثي لبعض الصفات في الفول M O Ghandorah and I I S ElShawafمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 5 no 2 (1413 H 1993) p p 207218Ghandorah Mohamed OmarElShawaf Ibrahim Ibrahim S
Abstract: Differences were found among faba bean varieties and or their F2 generations grown in the arid conditions of the central region (Riyadh) Saudi Arabia for the studied traits such as days to flowering maturity plant height number of pods plant number of seeds plant yield weight plant and 100 seeds weight Coefficients of variation variance components heritability and predicted genetic advance from selection were estimated for the formentioned traits Broad sense heritability ratios were high for all the studied traits and ranged from 7651 % for number of pods plant to 9887 % for plant height Predicted genetic advance was high for yield weight (4629 %) and number of seeds plant (3037 %) It was moderate for number of pods plant (1992 %) 100 seed weight (1843 %) and plant height (1591 %) High values of heritability estimates and predicted genetic advance indicated that selection among the genotypes would be effective for improving yield yield components and plant height Differences in total protein content were found among the varieties and or the F2 generations Moreover soluble protein of faba bean seeds when separated by SDS slab gel electrophoresis showed that the varieties and their F2 generations had different degrees of similarities High percentage of similarity was found between Giza 2 (Egyptian) and ICARDA (Syrian) varieties Slab gels when scanned with densitometer showed that each variety was unique in its protein profile
وجدت تباينات بين الأصناف المدروسة وعائلات الجيل الثاني في محصول الفول لكل من صفات موعد التزهير، موعد النضج، ارتفاع النبات، عدد القرون للنبات، عدد البذور، متوسط محصول النبات، ووزن 100 بذرة وتم حساب معامل التباين الظاهري والوراثي ودرجة التوريث في المدى الواسع والتقدم الوراثي المتوقع نتيجة للانتخاب للصفات المدروسة وكانت درجة التوريث عالية لمعظم الصفات المدروسة حيث تراوحت بين 7651 % لصفة عدد القرون، 9885 % لصفة ارتفاع النبات كما كان التقدم الوراثي المتوقع من الانتخاب لصفة المحصول عالية (4629 %) وعدد البذور للنبات (3037 %) بينما كان معتدلا لكل من صفة عدد القرون (1992 %) ووزن 100 بذرة (1843 %) وارتفاع النبات (1581 %) ونظرا لارتفاع درجة التوريث وقيمة التقدم الوراثي المتوقع بين وداخل عشيرة الأساس فإن الانتخاب بين وداخل عشيرة الأساس يعتبر مجديا لتحسين المحصول، وكذلك ارتفاع النبات كما وجدت اختلافات بين الأصناف وعائلات الجيل الثاني بالنسبة لنسبة البروتين في البذور كما أوضحت الدراسة للبروتينات الذائبة عن طريق استخدام طريقة SDSslab gel electropheresis عن وجود درجات متفاوتة من التشابه بين الأصناف، وكان الصنف المصري أكثر تشابها مع الصنف السوري كما كان لكل صنف نظام بروتيني مميز له عن بقية الأصناف الأخرى
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12406
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V05I02A08.pdf319.74 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :343
Number of Downloads :136
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.