Title: Coffee anthracnose Development of morphological and histological symptoms مرض أنثراكنوز البن تكشف أعراض المرض المورفولوجية والتشريحية
Authors: Qaid Mohmed Saif Noman
Kamara Abd El Megid Mohamed
Al Hazmi Ahmed Saad
Issue Date: 1989
Citation: Coffee anthracnose Development of morphological and histological symptoms مرض أنثراكنوز البن تكشف أعراض المرض المورفولوجية والتشريحية A M Kamara A S AlHazmi and M S N Qaidمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 1 no 1 2 (1409 H 1989) p p 115122Kamara Abd El Megid MohamedAl Hazmi Ahmed SaadQaid Mohmed Saif Noman
Abstract: أجريت دراسات مورفولوجية وتشريحية على تكشف أعراض مرض الأنثراكنوز على بادرات البن أو على الأوراق المنزوعة من ثلاثة أصناف بن هي حمادي، إيرياني، وأنيسي لوحظ ظهور أعراض النخر (الموت الموضعي) الجزئي والذي تبعه ظهور أعراض نخر كلي بعد سبعة أيام من إجراء العدوى تحت ظروف المعمل أو الصوبة الزجاجية وعند دراسة قطاعات عرضية في أوراق مصابة ظهر العدوى تحت ظروف المعمل أو الصوبة الزجاجية وعند دراسة قطاعات عرضية في أوراق مصابة ظهر تدهور في خلايا نسيج البشرة ثم تلاه تجمعا لمواد داكنة اللون في خلايا البشرة وكذلك خلايا النسيج العمادي والنسيج الإسفنجي وذلك حول منطقة الإصابة وبعد ذلك تكشفت على نسيج البشرة وسائد هيفية تكون عليها العديد من الكويمات الجرثومية ولقد اختلفت عدد الكويمات الجرثومية باختلاف الصنف المختبر ولقد وجد أن صنف أنيسي هو أكثر الأصناف المختبرة قابلية للإصابة كما لوحظ أيضا أن عدد الكويمات الجرثومية كان أعلى عند عدوى أوراق النبات غير المخدوشة إذا ما قورنت بالأوراق المخدوشة بمسحوق الكاربوراندوم وذلك في جميع الأصناف المختبرة
Morphological and histological symptoms of leaf anthracnose were studied on inoculated seedlings and detached leaves of three coffee cultivars ; Hammadi Iriani and Inici Plesionecroses followed by holonecroses were obvious 7 days after inoculation under greenhouse and laboratory conditions Epidermal cell collapse followed by accumulation of inclusions in epidermal and mesophyll cells was observed The fungus produced mycelial mats over the host epidermis from which great numbers of setose acervuli arose Frequency of acervuli differed on the different cultivars Anici was the most susceptile among the tested Numbers of acervuli however were higher on sound unscratched leaves than on abraded leaves on all tested cultivars
URI: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12356
Appears in Collections:English Articles

Files in This Item:

File Description SizeFormat
U01M05V01I01A19.pdf190.7 kBAdobe PDFView/Open
Number of visits :273
Number of Downloads :128
Login To Add Comment or Review

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.