Titre: Adsorption of malachite green onto carbon prepared from borassus bark
Auteur(s): Arivoli S
Prasath P Martin Deva
Hema M
Date de publication: 2009
Référence bibliographique: Adsorption of malachite green onto carbon prepared from borassus bark S Arivoli M Hema and P Martin Deva PrasathThe Arabian journal for science and engineering المجلة العربية للعلوم والهندسة Univeristy of Petroleum and MineralsVol 34 no 2A (July 2009) p p 3142Arivoli SHema MPrasath P Martin Deva
Résumé: An activated carbon prepared from Borassus bark a lowcost source by sulphuric acid activation was tested for its ability to remove malachite green in aqueous solution The parameters studied included contact time initial dye concentration carbon dose pH and temperature The adsorption followed first order rate equation and the rate was mainly controlled by intraparticle diffusion Freundlich and Langmuir isotherm models were applied to the equilibrium data The adsorption capacities (Qm) obtained from the Langmuir isotherm plots were 2070 2025 1976 and 1934 mg g at 30 40 50 and 600C respectively at an initial pH of 60 The temperature variation study showed that the malachite green adsorption was endothermic and spontaneous with increased randomness at the solid solution interface
تم–في هذا البحثاختبار قدرة الكربون المنشط على إزالة الملكيت الخضراء في وسط مائي وقد قمنا بدراسة العوامل التالية زمن التعرض، وتركيز الصبغة الأولى، وجرعة الكربون وعامل PH ودرجة الحرارة ويتبع الادمصاص معادلة من الدرجة الأولى ويتم التحكم بالمعدل بوساطة الانتشار البيني للجسيمات واستخدمنا أنموذج فريندليش ولانجميور لبيانات الاتزان، فحصلنا على سعة الادمصاص (Qm) من خلال رسومات لانجميور عند درجات حرارة ثابتة وكانت كما يلي (mg g) 1934 1976 2025 2070 عند درجات حرارة 60 C 50 40 30 على الترتيب، وعند عامل 60PH وأظهر الاختلاف في درجة الحرارة أن امتصاص الملكيت الأخضر ماص للحرارة وفجائي مع نوع من العشوائية على سطح التماس الصلب
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/5750
Collection(s) :English Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Il n'y a pas de fichiers associés à ce document.

Number of visits :150
Number of Downloads :0
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.