Titre: Transfer of copper using a liquid membrane containing a chelating agent
Auteur(s): Edrees A M
Achwal S K
Date de publication: 1988
Référence bibliographique: Transfer of copper using a liquid membrane containing a chelating agent S K Achwal and A M EdreesThe Arabian journal for science and engineering المجلة العربية للعلوم والهندسة Univeristy of Petroleum and MineralsVol 13 no 3 (July 1988) p p 331341Achwal S KEdrees A M
Résumé: Enrichment of copper using a liquid membrane containing a chelating agent of the LIX series has been studied in a modified Lewis cell Copper is extracted by a chelate dissolved in the organic phase from a copperrich aqueous solution and is removed from the membrane phase by providing an excess of hydrogen ions in the stripping phase Equilibrium distribution of copper between aqueous and organic phases is experimentally measured A simplified mathematical model for the mediated transport of copper across the liquid membrane is presented Results indicate that extraction and stripping of copper is significantly influenced by mass transfer resistance of aqueous and organic phases and the complexing reaction between chelate and copper
تمت دراسة إشباع النحاس باستخدام غشاء من سائل يحتوي على معامل وصل من سلسلة (LIX) وذلك في خلية (لويس) محسنة وقد استخلص النحاس بواسطة معامل وصل مذاب في الطور العضوي من محلول سائل غني بالنحاس وفصل النحاس في طور الغشاء بزيادة أيونات الهيدروجين في مرحلة الفصل وتم قياس توزيع تركيز النحاس في مرحلة التوازن بين الطور السائل والعضوي مخبريا وتم عرض نموذج رياضي مبسط لانتشار النحاس خلال الغشاء السائل وتشير النتائج إلى أن استخلاص وفصل النحاس يتأثر كثيرا بمقاومة انتشار المادة في الطورين السائل والعضوي والتفاعل بين النحاس ومعامل الوصل
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/4840
Collection(s) :English Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U05m01v13i03a05.pdf4.55 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :183
Number of Downloads :96
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.