Titre: An ESCA study of the surface ozonation of nylon 66 film
Auteur(s): Peeling James
Jazzar Mohammed S
Date de publication: 25-décembre-2013
Référence bibliographique: An ESCA study of the surface ozonation of nylon 66 film James Peeling and Mohammed S JazzarThe Arabian journal for science and engineering المجلة العربية للعلوم والهندسة Univeristy of Petroleum and MineralsVol 7 no 3 (July 1982) p p 231235Peeling JamesJazzar Mohammed S
Résumé: Changes in the ESCA spectra of nylon 66 film treated with 027 mole % ozone in oxygen at room temperature are monitored using ESCA Ozonation results in rapid oxidation at the polymer surface Substantial levels of carbonyls are observed on ozonation coming from oxidation of the aliphatic portions of the chain to give ketones On prolonged ozonation carboxyl groups are formed and it is suggested that these indicate carboxylic acid chain ends formed on oxidative degradation of the peptide bond Such chain scission must give rise to amille groups as no oxidation of the nitrogen is observed The effects of ozonation are compared briefly with the effects of photo oxidation on the nylon surface
درست تحولات أقياف مطيافية الإلكترون للتحليل الكيميائي (اسكا) لرقاقة نايلون 33 والمعالجة بأكسجين يحتوي على 027 % أوزون في درجة حرارة الغرفة، وكانت نتائج المعالجة بالأوزون أكسدة سريعة لسطح البوليمر لوحظ عند المعالجة بالأوزون مستويات من الكربونيل نتجت من أكسدة الأقسام الأليفاتية للسلسلة لتعطي السيتونات، عند المعالجة المطولة بالأوزون تتشكل مجموعات الكربوكسيل، ويقترح أن يكون تشكل هذه المجموعات إشارة إلى نهايات سلسلة الحمضي الكربوكسياي الناشئة من الخسف المؤكسد للرابطة البيتيدية لابد أن يساعد هذا الفصم على نشوء مجموعات أمينية إذا لم يلاحظ أية أكسدة للأوزون، وقورنت باختصار آثار المعالجة بأوزون مع آثار الأكسدة الضوئية فوق سطح النايلون
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/4588
Collection(s) :English Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U05m01v07i03a06.pdf4.09 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :211
Number of Downloads :79
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.