Titre: تطور الوزن الحي وتحديد عمر الذبح للفروج عند استخدام الإضاءة المستمرة والمتقطعة ليلا من خلال المعادلات الرياضية Growth rate and determination of slaughtering age of broilers exposed to different lighting systems using mathematical model
Auteur(s): المحروس، محمد
Date de publication: 2002
Référence bibliographique: تطور الوزن الحي وتحديد عمر الذبح للفروج عند استخدام الإضاءة المستمرة والمتقطعة ليلا من خلال المعادلات الرياضية Growth rate and determination of slaughtering age of broilers exposed to different lighting systems using mathematical model محمد المحروسالمجلة العلمية لجامعة الملك فيصل العلوم الأساسية والتطبيقيةمج 3، ع 1 (ذو الحجة 1422 هـ مارس 2002)، ص ص 112المحروس، محمد
Résumé: Birds kept under 3 L 6 D 3 L program had an increase of 22 g in daily growth peak at 35 days of age (with mathematics formal from Lehmann) as compared to continuous lighting program The slaughtering age of broilers under lighting program 3 L 6 D 3 L was about 57 days with 27448 g weight per birds while the slaughtering age of the broiler under continuos lighting was about 56 days with average weight of 26196 g per birds The mathematical model from Lehmann indicated that growth of body weight stopped when birds reached 369 % of the expected final body weight
عند استخدام المعادلات الرياضية للعالم لهمان أبدت الفراريج ذات نظام الإضاءة المتقطعة ليلا 3 إ 6 ظ 3 إ ارتفاعا في الزيادة الوزنية اليومية عند اليوم الخامس والثلاثين من العمر بمقدار 22 جم عند المقارنة مع فراريج الإضاءة المستمرة ليلا، كما وقد حدد العمر الواجب أن تذبح عنده فراريج مجموعة نظام الإضاءة المتقطعة 3 إ 6 ظ 3 إ بـ 57 يوم عندما يبلغ الطائر وزنا قدره 26196 جم كما وتشير المعادلات الرياضية للعالم لهمان أن الزيادة الوزنية التصاعدية لوزن الجسم تتوقف عندما يبلغ الطائر 368 % من الوزن النهائي المحتمل الكلمات المفاتيح إضاءة متقطعة، تطور النمو، فروج
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/25868
Collection(s) :Arabic Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U02M02V03I01A01.pdf4.48 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :227
Number of Downloads :215
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.