Titre: جودة مياه الشرب المعبأة المحلية والمستوردة في المملكة العربية السعودية Quality of local and imported bottled water in Saudi Arabia
Auteur(s): زاهد، وليد بن محمد كامل
Date de publication: 2002
Référence bibliographique: جودة مياه الشرب المعبأة المحلية والمستوردة في المملكة العربية السعودية Quality of local and imported bottled water in Saudi Arabia وليد بن محمد كامل زاهدJournal of King Abdulaziz University engineering sciences King Abdulaziz Universityمج 14، ع 2 (1423 هـ 2002)، ص ص 81106زاهد، وليد بن محمد كامل
Résumé: The water quality of twentythree local and seven imported bottled water brands were evaluated during the first half of the year 1422H in the city of RiyadhSaudi Arabia and the results were compared with bottled water standards set by the Saudi Arabian Standards Organization the International Bottled Water Association and the US Food and Drug Administration Evaluation included the following physical chemical and microbiological parameters pII turbidity total dissolved solids total hardness calcium magnesium sodium fluoride nitrates sulfates chlorides iron manganese and total coliforms The levels of quality parameters of local and imported brands were in compliance with the different standards except for pH in one local brand fluoride in 15 local brands and manganese in 12 local and 6 imported brands Fluoride concentrations in two local and 6 imported brands were below the lower limit recommended by the Saudi standards Statistical analysis of data revealed that levels ofNa F S04 and N03 in local brands were higher than in imported brands and statistically significant with median's ratios ranging from 2 to 7 Comparison of the results for the two bottles analyzed for the same brand revealed a substantial variation in the parameter values ranging from 000 to 75% and that the reported label values of most parameters do not reflect the real content of the bottles
تم تقييم جودة مياه 23 صنفا منتجا محليا و7 أصناف مستوردة من مياه الشرب المعبأة خلال النصف الأول من عام 1422هـ في مدينة الرياض بالمملكة العربية السعودية، ومقارنة النتائج بمواصفات مياه الشرب المعبأة الصادرة عن الهيئة العربية السعودية للمواصفات والمقاييس والجمعية العالمية لمياه الشرب المعبأة وإدارة الغذاء والدواء الأمريكية تضمن التقييم المعايير الفيزيائية والكيميائية والميكروبيولوجية التالية الرقم الهيدروجيني، العكارة، المواد الصلبة الذائبة، العسر الكلي، الكالسيوم، المغنيسيوم ، الصوديوم، الفلورايد، النترات، الكبريتات، الكلوريدات ، الحديد ، المنجنيز، وبكتريا الكوليفورم الكلية بينت القياسات أن مستويات معايير جودة مياه الأصناف لمحلية والمستوردة كانت مطابقة للمواصفات المختلفة فيما عدا الرقم الهيدروجيني في صنف محلي واحد، والفورايد في 15 صنفا محليص، والمنجنيز في 12 صنفاً محلياً و6 أصناف مستوردة كما أن والمنجنيز في 12 صنفاً محلياً و 6 أصناف مستوردة كما أن تراكيز الفلورايد في صنفين محليين و 6 أصناف مستوردة لم تحقق المستوى الأدنى للفلورايد في المواصفات السعودية وقد كشف التحليل الإحصائي عن ارتفاع مستويات الصوديوم والفلورايد والكبريتات والنترات في الأصناف المحلية واختلافاها إحصائياً مقارنة بالأصناف المستوردة بنسب تراوحت من 2 إلى 7 أضعاف بناء على القيمة الوسطى كما كشفت قياسات العبوتين التي تم اختبارها لكل صنف من الأصناف المختلفة عن وجود تباين في قيم معايير مياه العبوتين بنسب تراوحت من 0% إل 75%، وأن قيم معظم المعايير المذكورة على العبوات لا تعكس المحتوى الحقيقي لمياه العبوات
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/25392
Collection(s) :Arabic Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U08M01V14I02A08.pdf306.64 kBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :485
Number of Downloads :174
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.