Titre: Crop coefficients for wheat crop at ALHassa Oasis حساب معامل محصول القمح في واحة الأحساء
Auteur(s): Al Naeem Mushari Abd El Latif
Date de publication: 2001
Référence bibliographique: Crop coefficients for wheat crop at ALHassa Oasis حساب معامل محصول القمح في واحة الأحساء Mushari A Al Naeemالمجلة العلمية لجامعة الملك فيصل العلوم الأساسية والتطبيقية جامعة الملك فيصلVol 2 no 1 (Dhu Al Hajjah 1421 H March 2001) p p 139152Al Naeem Mushari Abd El Latif
Résumé: تم حساب التبخر النتحي المقارن باستخدام طريقة بنمان المعدلة وتم حساب الاستهلاك المائي الفعلي لمحصول القمح باستخدام الليزوميتر وذلك تحت ظروف مثلى من رطوبة التربة ومن ثم تم حساب معامل المحصول (KC) لمراحل نمو المحصول الأربعة وكان الاستهلاك المائي الفعلي الموسمي لمحصول القمح تحت الظروف المثلى من رطوبة التربة في واحة الأحساء 4853 مم تم استهلاك 4332 مم في مرحلة النمو البدائية و8643 مم في مرحلة تطور المحصول وتم استهلاك 2945 مم في مرحلة وسط الموسم بينما كان الاستهلاك المائي 6405 مم في مرحلة آخر الموسم وكان معامل المحصول (KC) للمراحل النمو الأربعة بالترتيب هي 075 و067 و110 و035 وإن معامل المحصول KCini وKCmid وKcend هي 06 و115 و03 على التوالي
The reference crop evapotranspiration based on FAO modified Penman formula was calculated The actual wheat water use was determined from the lysimeters at adequate soil moisture availability The crop coefficient (KC) for the four growth stages of wheat was estimatedThe seasonal actual wheat water use estimated at adequate soil moisture availability was 4853 mm under AlHassa conditions The initial growth stage consumed was 4332 mm where the crop development stage of growth required was 8643 mm The midseason stage demanded was 2915 mm and the late season needed was 6405 mm The crop coefficient (KC) for the above growth stages was 057 067 110 and 035 respectively Moreover the KCini KCmid and KCend for wheat crop were 06 115 and 03 respectively Key words Saudi Arabia wheat crop evapotranspiration crop coefficient Penman equation lysimeters
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/2362
Collection(s) :English Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U02M02V02I01A11.pdf6.12 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :358
Number of Downloads :259
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.