Titre: Organochlorine pesticidal residues in broiler chicken fat in markets of Eastern Region of Saudi Arabia بقايا المبيدات الكلورنية العضوية في دهون الدجاج اللاحم في أسواق المنطقة الشرقيةالمملكة العربية السعودية
Auteur(s): Homeida Abd El Gadir M
Al Ankari Abd El Rahman
Date de publication: 2008
Référence bibliographique: Organochlorine pesticidal residues in broiler chicken fat in markets of Eastern Region of Saudi Arabia بقايا المبيدات الكلورنية العضوية في دهون الدجاج اللاحم في أسواق المنطقة الشرقيةالمملكة العربية السعودية A M Homeida A S Al Ankariالمجلة العلمية لجامعة الملك فيصل العلوم الأساسية والتطبيقية جامعة الملك فيصلVol 9 no 1 (1429 H 2008) p p 95101Homeida Abd El Gadir MAl Ankari Abd El Rahman
Résumé: This survey was conducted to investigate the presence of organochlorine compounds in chicken fat collected from supermarkets of cities of Eastern Region of Saudi Arabia during MayJune 2005 Few samples of chicken fat collected from Qatif Dammam and AlAhsa were found to contain residues of endosulfan and hepatochlor below the maximum residue limits for fat tissues Close monitoring of residues is suggested to minimize ingestion of these compounds
لقد تم مسح بقايا المركبات الكلورنية العضوية في دهون الدجاج اللاحم في الأسواق المركزية في المنطقة الشرقية بالمملكة العربية السعودية وكذلك في مزارع الدجاج اللاحم والنتافات بالأحساء خلال شهري مايو ويونيو 2005 م وقد أوضحت الدراسة أن العينات التي جمعت من أسواق القطيف والدمام والأحساء قد احتوت على بقايا مركب الأندوسولفان ومركب الهيباتوكلور ولكن بتركيز يقل كثيرا عن الحد الأقصى المسموح به في دهون الدجاج حسب التشريعات الأوربية (EEC DC 1986) كما خلصت الدراسة إلى ضرورة الاستمرار في إجراء مسح دوري مستمر للكشف عن هذه المركبات حتى يمكن تفادي بقايا المبيدات الحشرية في لحوم الدجاج حفاظا على صحة المستهلك
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/2314
Collection(s) :English Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U02M02V09I01A06.pdf2.79 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :384
Number of Downloads :192
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.