Titre: Effect of salt concentrations on seed germination and seedlings growth of the tomato cultivar lycoperiscon esculentum mill تأثير الملوحة على إنبات البذور ونمو بادرات أصناف الطماطم
Auteur(s): ALMaghrabi A A
Byari Saleh H
Date de publication: 1992
Référence bibliographique: Effect of salt concentrations on seed germination and seedlings growth of the tomato cultivar lycoperiscon esculentum mill تأثير الملوحة على إنبات البذور ونمو بادرات أصناف الطماطم S H Byari and A A ALMaghrabiمجلة جامعة الملك عبد العزيز علوم الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة JKAU met env & arid land agric sci كلية الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة، جامعة الملك سعودVol 3 (1412 H 1992) p p 8593Byari Saleh HALMaghrabi A A
Résumé: Seven tomato cultivars ("Royal Chico" "Roma YF" "Super marmand" "Pearson" "Haris Moran" "StrainB" and "YFN8") were selected to study the effect of salt concentrations on seed germination and seedlings growth Different levels of salt concentrations of sea water dilution (0 10 15 20 and 30 % in water) were used High concentration of salt inhibited seed germination of tomato cultivars Germination was decreased and delayed with increasing salt concentration The tomato cultivars had different responses to the different levels of salt concentrations High salt levels had drastic effects on tomato seedlings and low levels had slight effect on it Low to high salinity caused leaf burning yellowing and wilting of tomato seedlings It appears that tomato seedlings are very sensitive to various levels of salt concentration The results showed a wide range of variation among tomato cultivars into flirting salinity conditions and showed good potential for improvement through breeding program
درس تأثير الملوحة على إنبات البذور ونمو البادرات لسبعة أصناف من الطماطم (Royal Chico Roma VF Super marmand Pearson Haris moran StrainB and VFN8) واستخدمت لذلك عدة تراكيز من المياه المالحة (ماء عذب، 10 %، 15 %، 20% و30 %) وقد بينت النتائج أن التراكيز العالية من الأملاح ثبطت أو أوقفت إنبات بذور جميع أصناف الطماطم كما وجد أن الملوحة قد انقصت من نسبة إنبات البذور وأخرته، ويزداد هذا النقص مع زيادة التركيز ولقد لوحظ أن تأثير الملوحة على البادرات يزداد بزيادة التركيز، وأن التراكيز المنخفضة والعالية سببت احتراق أطراف البادرات واصفرارها وذبولها كما وجد أن مرحلة البادرات حساسة جدا للملوحة واتضح من النتائج أن هناك تباينا كبيرا بين الأصناف وتحملها للملوحة، وأن للنبات مقدرة جيدة لتحمل الملوحة ويمكن تحسينها خلال برامج تربية لأصناف الطماطم لمقاومة الملوحة
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/17960
Collection(s) :English Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U08M06V3A04.PDF628.34 kBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :202
Number of Downloads :65
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.