Nutritive value assessment of some Saudi arabian
foliages by gas production technique in vitro تقدير القيمة الغذائية لبعض أوراق النباتات المزروعة بالمملكة العربية السعودية بطريقة إنتاج الغاز معمليا
Auteur(s):
Bakhashwain Ahmed Abdullah Allam A M Sallam S M A
Date de publication:
2010
Référence bibliographique:
Nutritive value assessment of some Saudi arabian
foliages by gas production technique in vitro تقدير القيمة الغذائية لبعض أوراق النباتات المزروعة بالمملكة العربية السعودية بطريقة إنتاج الغاز معمليا A A Bakhashwain S M A Sallam A M Allamمجلة جامعة الملك عبد العزيز علوم الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة JKAU met env & arid land agric sci كلية الأرصاد والبيئة وزراعة المناطق الجافة، جامعة الملك سعودVol 21 no 1 (1431 H 2010) p p 6580Bakhashwain Ahmed AbdullahSallam S M AAllam A M
Résumé:
Chemical composition microbial rumen fermentation energetic values and microbial mass of some Saudia Arabia foliages were investigated in comparison with alfalfa as high quality roughage using the Hohenheim gas test A gas test technique was performed using buffered rumen fluid collected from three rumen fistulated sheep Cumulative gas production was recorded at 3 6 9 12 24 48 72 and 96 h of incubation in vitro The investigated browses were Blue panic (Panicuma antidotale) Moringa oleifera Jojoba (Simmondsia chinensis) Canary grass (Phalaris spp) and Millet (Eleusine coracana) leaves The browses were collected at the wet season in Saudi Arabia Alfalfa and moringa leaves had the highest crude protein (CP) content while the canary grass and blue panic had the lowest CP content The neutral detergent fiber (NDF) acid detergent fiber (ADF) and acid detergent lignin (ADL) were higher in blue panic canary grass millet and alfalfa while the moringa leaves showed the lowest content of the fiber constituents The secondary compounds analyses showed negligible contents of these feeds for total phenol (TP) total tannins (TT) and condensed tannins (CT) except jojoba leaves Alfalfa blue panic moringa canary grass and millet had negligible CT content while jojoba leaves had the highest CT content (3004 eqg leucocyanidin kg1DM) The potential gas production was highest (p<005) for alfalfa moringa and millet leaves while the canary grass and jojoba leaves recorded the lowest gas production Although jojoba leaves produced less gas volume it had the shortest lag time (L 04139 h1) and lowest rate of gas production ( h1) The longest L value (2379 h1) was noted with canary grass There were significant (p<005) differences in terms of predicted short chain fatty acids (SCFA) metabolizable energy (ME) net energy (NE) organic matter digestibility (OMD) and microbial protein (MP) The moringa and jojoba leaves in comparison with alfalfa showed the highest (p<005) SCFA energy content OMD and MP The ranking order of the investigated browse species on the basis of their energy content organic matter degradability and microbial protein was moringa > jojoba > millet > blue panic > canary grass In conclusion significant variations in vitro fermentation and degradation were observed among different browse species collected from Saudi Arabia through the wet season The results suggest that moringa leaves are promising alternative feed resource and could be incorporated in ruminants feed mixtures to replace conventional roughage sources (alfalfa) without major problems أجري هذا البحث لتقدير القيمة الغذائية لخمسة أصناف من النباتات التي تزرع بالمملكة العربية السعودية تحت ظروف المناطق الجافة، وهي (المورينجا، والهوهوبا، والحشيشة الزرقاء، وحشيشة الكناري، والدخن) وذلك مقارنة بالبرسيم الحجازي أوضحت نتائج التحليل الكيميائي ما يلي • ارتفاع محتوى أوراق البرسيم الحجازي والمورينجا من البروتين الخام، بينما كانت أوراق الحشيشة الزرقاء، وحشيشة الكناري الأقل في محتواها من البروتين • محتوى الهوهوبا والمورينجا من الألياف المتعادلة، والحامضية، واللجنين الحامضي كان منخفضا جدا مقارنة بباقي الأوراق، والتي كانت مرتفعة في محتواها من هذه المكونات • أعطت أوراق البرسيم الحجازي، والمورينجا، والهوهوبا أعلى إنتاج للغاز، ومعدل إنتاج الغاز، وانخفاض فترة الكمون Lag time وذلك مقارنة بالحشيشة الزرقاء، وحشيشة الكناري، والدخن • وجود اختلافات معنوية بين أصناف الأوراق في محتواها من الطاقة الأيضية، والصافية، ومعامل هضم المادة العضوية، والبروتين الميكروبي، والأحماض الدهنية قصيرة السلسلة، وكانت أعلى النتائج لكل من أوراق المورينجا، والهوهوبا مقارنة بالبرسيم الحجازي وتوصى النتائج بإمكانية استخدام أوراق نبات المورينجا كمصدر علف مالئ، وكبديل للبرسيم الحجازي