Titre: Effect of temperature pH and media on the recovery of aerobic heterotrophic bacteria from the rabbitfish siganus rivulatus تأثير درجات الحرارة والأس الهيدروجيني والأوساط الغذائية على عزل البكتيريا الهوائية عضوية التغذية من أسماك السيجان النهيري
Auteur(s): Mudarris Mohammed Saeed Ali
Date de publication: 1997
Référence bibliographique: Effect of temperature pH and media on the recovery of aerobic heterotrophic bacteria from the rabbitfish siganus rivulatus تأثير درجات الحرارة والأس الهيدروجيني والأوساط الغذائية على عزل البكتيريا الهوائية عضوية التغذية من أسماك السيجان النهيري M S A MudarrisJournal of King AbdulAziz University marine science King Abdulaziz UniversityVol 8 (1417 H 1997) p p 169175Mudarris Mohammed Saeed Ali
Résumé: As part of ongoing studies on the microbiology of the rabbitfish Siganus rivulatus farmed in sea cage sites at Jeddah method s have been devised for the e numeration and recovery o f dominant aerobic heterotrophic bacteria Thus from a comparison of 11 media at pH 6595 incubation temperatures of 540°C and statistical analysis of the data by me an s of the student's ttcst the highest number of aerobic heterotrophic bacteria was consistently recovered on medium A3 which comprised 24 % (W V) sodium chloride 07 % (W V ) magnesium sulphate 0075 % (W V ) potassium chloride 01 % (W V) bacteriological peptone (Oxoid ) and 15 % (W V) agar (Oxoid No 1) at pH 7 278 with incubation at 2025°C for 14 days Using this regime the aerobic heterotrophic bacterial populations on the gills of S rivulatus and from the surroundings water (fish cages and open sea) were estimated at 6 x 105 g 33 x 104 ml and 66 x 102 ml respectively The presence of higher quantities of a diverse range of organic nutrients (including bacteriological peptone yeas t extract beef extract and casein) led to the recovery of reduced numbers of bacteria from both gill and water samples
تم في هذه الدراسة تحديد الطرق المناسبة لعزل البكتيريا الهوائية ذات التغذية العضوية والمتواجدة على أسماك السيجان النهيري وذلك كجزء من الأبحاث الجارية عن الأحياء الدقيقة لهذه الأسماك والتي تم تربيتها في أقفاص على ساحل مدينة جدة وعليه فقد تم استخدام إحدى عشر وسطا غذائيا مختلفا ودرجات مختلفة من الأس الهيدروجيني ابتداء من 65 وحتى 95 ودرجات حرارة حضانة من 5م ْ وحتى 40 ْم وبتحليل النتائج إحصائيا باستخدام Student'sttest وجد أن أعلى الأرقام قد سجلت على الوسط الغذائي A3 والمعد معمليا والذي يتضمن التالي 24 % (وزن جم) كلوريد الصوديوم و07 % (وزن جم) كبريتات المغنسيوم و0075 % (وزن جم) كلوريد البوتاسيوم و01 % (وزن جم) بيبتون بكتيري (Oxiod) و15 % (وزن جم) آجار (Oxoid No I) وذلك عند درجة أس هيدروجيني من 72 إلى 78 ودرجات حرارة حضانة 20°م و25° م ولمدة أربعة عشر يوما وباتباع المعايير السابقة قدرت الأعداد البكتيرية على خياشيم الأسماك والمياه المحيطة بها بالإضافة إلى مياه البحر المفتوح كالتالي 6 × 10° جرام و33 × 10 4 ملم و 66 × 10 2 ملم وذلك على التوالي كما أشارت نتائج هذه الدراسة إلى أن استخدام التراكيز العالية من المواد العضوية في الأوساط الغذائية قد يؤدي إلى نتائج عكسية وإلى انخفاض واضح في الأعداد البكتيرية سواء المعزولة من الأسماك أو المياه المحيطة بها
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/17164
Collection(s) :English Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U08M05V08I01A05.pdf658.6 kBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :233
Number of Downloads :176
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.