Propagation of strepromyces aureofaciens MYI8 in the fermentor as batch and continuous cultures إكثار ستربتوميسس أوريوفاشينس أم واي 18 في المخمر كمزارع ذات الدفعة الواحدة والمستمرة
Auteur(s):
AlFassi Fahad Abdulrahman
Date de publication:
1992
Référence bibliographique:
Propagation of strepromyces aureofaciens MYI8 in the fermentor as batch and continuous cultures إكثار ستربتوميسس أوريوفاشينس أم واي 18 في المخمر كمزارع ذات الدفعة الواحدة والمستمرة F A AlFassi Journal of King AbdulAziz University science King Abdulaziz UniversityVol 4 (1412 H 1992) p p 5162AlFassi Fahad Abdulrahman
Résumé:
Streplomyces aureofaciens MYI8 (local isolate) was grown in the fermentor as batch and continuous chemostat cultures The constant and suitable environment in batch cultures increased biomass and antibiotic productivity by this strain Respiratory quotient was approximately constant whereas 02 uptake and CO2 production increased gradually to reach their maximum on 7th day of incubation Continuous cultivation at different dilution rates revealed that the highest efficiency in the utilization of added nutrients was achieved at 00255 h1 (255 ml h1 flow rate) The steady state of this dilulion rate gave constant values of starch consumed starch utilization efficiency accumulation of antibiotics 02 uptake and CO2 production The increase in dilution rate to 00321 h’ (321 ml fresh medium h1) caused general decreases of all biological activities leading to the phenomenon of washing out Optimum pH in chemostat culture was 7 and increase or decrease of pH than this level decreased respiration rate and consequently the production of biomass and antibiotic was reduced The crude antibiotic extracted by nbutanol from the culture filtrate gave a considerable antibiotic activity as compared to tetracycline تمت تنمية ستربتوميسس أوريوفاشيس أم واي 18 (عزلة محلية) في المخمر كمزارع ذات دفعة واحدة ومستمرة (كيموستات) وقد أدت التنمية تحت ظروف ثابتة في مزارع الدفعة الواحدة إلى زيادة إنتاجية الكتلة الحيوية والمضاد الحيوي وكان معامل التنفس ثابتا، في حين زاد كل من الأوكسجين المستهلك وثاني أكسيد الكربون الناتج تدريجا ليصلا إلى أقصاهما في اليوم السابع من التحضين أوضحت التنمية المستمرة عند معدلات تخفيف مختلفة أن أعلى كفاية في الاستفادة من المواد الغذائية المضافة قد تحققت عند معدل تخفيف 00255 ساعة (255 ساعة معدل إضافة) وقد أعطت حالة ثبات هذا المعدل من التخفيف قيما ثابتة لكل من النشا المستهلك، وكفاية الاستفادة من النشا، والأوكسجين المستهلك، وثاني أكسيد الكربون الناتج وقد أدت زيادة معدل التخفيف إلى 00331 ساعة (321 مل ساعة) إلى حدوث انخفاض تدريجي في كل العينات الحيوية مسببة ظاهرة الإزاحة لوحظ أن درجة الأس الهيدروجيني المثلى في مزرعة الكيموستات هي 7، وأن زيادتها أو انخفاضها عن هذا المستوى قد أدى إلى انخفاض معدل التنفس، وبالتالي انخفاض إنتاج الكتلة الحيوية والمضاد الحيوي وقد أظهر المضاد الحيوي الخام المستخلص بالبيوتانول نشاطا ملموسا مقارنا بالتتراسيكلين