Titre: The influence of four species of vesicular arbuscular mycorrhizas on the growth of three legume plants تأثير أربعة أنواع من فطريات الميكورايزا الحويصلية الشجيرية على نمو ثلاثة نباتات بقولية
Auteur(s): AlGarni Saleh M
Date de publication: 1998
Référence bibliographique: The influence of four species of vesicular arbuscular mycorrhizas on the growth of three legume plants تأثير أربعة أنواع من فطريات الميكورايزا الحويصلية الشجيرية على نمو ثلاثة نباتات بقولية Saleh M AlGarniJournal of King AbdulAziz University science King Abdulaziz UniversityVol 10 ([1418 H 1998]) p p 510AlGarni Saleh M
Résumé: Inoculation with mycorrhizas resulted in significant increase in all parameters measured in this investigation The bean soybean and cowpea plants showed a significant response to all the applied inocula compared with nonmycorrhizal plants The highest percentage increase in dry matter production was found in cowpeas This increase was nearly fourfold when inoculated with Glomus etunicatum G geosporium and G clarum and only twofold with G macrocarpium In beans the increase in dry matter production was twofold only with all inoculants While in soybean the increase was less than twofold Differences amongst inocula were not significant in bean or soybean plants but they did show significant differences in the cowpea plants
أظهرت نتائج الدراسة الحالية جدوى التلقيح بالميكروايزا في زيادة إنتاج المحاصيل الزراعية فقد أوضحت النتائج استجابة النباتات المدروسة (فول، فول الصويا، اللوبيا) لجميع أنواع الميكورايزا التي تم اختبارها بالمقارنة بالنباتات غير الملقحة وقد تبين أن أعلى إنتاجية في الوزن سجلت في نباتات اللوبيا الملقحة بجراثيم فطريات الجلومس إيتانيكاتم والجلومس جيوسبوريمو الجلومس كلارم حيث بلغت أربعة أضعاف الوزن الجاف للنباتات غير الملقحة في حين بلغت الزيادة ضعفين فقط عند التلقيح بجراثيم الجلومس ماكروكاربيم وبالنسبة لنباتات الفول فلم تتعدى الزيادة في الوزن الجاف نتيجة التلقيح بالميكورايزا الضعفين مقارنة بنباتات المعاملة غير الملقحة أما نبات فول الصويا فقد كانت الزيادة أقل من الضعفين وفيما يتعلق بالاختلافات بين اللقاحات المستخدمة، فقد أظهرت الدراسة عدم وجود اختلافات جوهرية بينها مع نباتات فول الصويا والفول، إلا أنها كانت جوهرية مع نبات اللوبيا
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/15956
Collection(s) :English Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U08M02V10I01A08.pdf123.23 kBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :184
Number of Downloads :54
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.