The effect of green tea on the oxidative stress and blood glucose level of diabetic rats تأثير الشاي الأخضر على الإجهاد التأكسدي المصاحب لداء السكري ومستوى السكر في الدم للجرذان المصابة بالسكري
Auteur(s):
Badawoud Mohammed Hassan Hagrasi Magda Mohammed AlSaggaf Samar Mohammad Omar
Date de publication:
2007
Référence bibliographique:
The effect of green tea on the oxidative stress and blood glucose level of diabetic rats تأثير الشاي الأخضر على الإجهاد التأكسدي المصاحب لداء السكري ومستوى السكر في الدم للجرذان المصابة بالسكري Mohammed H Badawoud Samar M AlSaggaf and Magda M HagrasiJournal of King AbdulAziz University medical science King Abdulaziz UniversityVol 14 No 3 (1428 H 2007) p p 311Badawoud Mohammed HassanAlSaggaf Samar Mohammad OmarHagrasi Magda Mohammed
Résumé:
إن الشاي الأخضر مفعولاً مضاداً للأكسدة ولكن دراسات قليلة وجدت حول تأثير الشاي الأخضر على الإجهاد التأكسدي المصاحب لداء السكري و لقد كان الغرض من البحث دراسة تأثير الشاي الأخضر على مستويات المالونديالدهيد والسوبر أكسيد ديسميوتاز والجلوتاثيون بروكسيداز بالإضافة إلى دراسة تأثيره على مستوى السكر في الدم للجرنان المصابة بالسكري ولقد تمت الدراسة على ثلاث مجموعات هي مجموعة السيطرة غير المعالجة، والمجموعة المصابة بالسكري، والمجموعة المصابة بالسكري والتي تم إعطاؤها الشاي الأخضر ولقد تم قياس مستويات المالونديالدهيد والسوبر أكسيد ديسميوتاز والجلوتاثيون بروكسيداز فى الدم للمجموعات الثلاث، وفي الأسبوع السادس والأسبوع الثاني عشر بعد إحداث إصابة المجموعتين الثانية والثالثة بالسكري وقد أظهرت نتائج الدراسة أن تناول الشاي الأخضر أدى إلى انخفاض واضح في مستوى مادة المالونديالدهيد، وفي مستوى السكر في الدم في جرذان المجموعة الثالثة، كما أدى أيضاً إلى زيادة نشاط أنزيم السوبر أكسيد ديسميوتاز وأنزيم الجلوتاثيون بروكسيدا في نفس المجموعة مقارنة بالمجموعتين الأولى والثانية Green tea was reported to have an antioxidant effect However few studies were found on the effect of green tea on the oxidative stress caused by diabetes mellitus The aim of this study was to investigate the effect of green tea on the blood levels of lipid peroxidation productmalondialdehyde superoxide dismutase enzyme and glutathione peroxidase enzyme The effect of green tea on blood glucose level of diabetic rats was also investigated Three groups were examined in this study; they were a control group a diabetic group and a diabetic group who used green tea The blood l evel of malondialdehyde superoxide dismutase enzyme and glutathione peroxidase enzyme were measured at 6 and 12 weeks after the induction of diabetes and the use of green tea The blood glucose levels of the three groups were also measured at 6 and 12 weeks The results obtained from this study showed that the use of green tea reduced the level of malondialdehyde significantly and it caused a noticeable increase in the activity of superoxide dismutase and glutathione peroxidase enzymes It also clearly reduced the level of blood glucose of diabetic rats