Titre: Response of two wheat cultivars to chlormequat (ccc) application استجابة صنفين من القمح للمعاملة بواسطة الكلورمكوات (السيكوسيل)
Auteur(s): Ghandorah Mohamed Omar
Soliman Zaghlol Taha
Date de publication: 1992
Référence bibliographique: Response of two wheat cultivars to chlormequat (ccc) application استجابة صنفين من القمح للمعاملة بواسطة الكلورمكوات (السيكوسيل) Z T Sliman and M O Ghandorahمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 4 no 1 (1412 H 1992) p p 5765Soliman Zaghlol TahaGhandorah Mohamed Omar
Résumé: أجريت تجربتان في محطة الأبحاث والتجارب الزراعية بديراب في موسمي 19851986 م، 19861987 م لدراسة تأثير بالسيكوسيل بتركيز 500 جزء في المليون على المحصول ومكوناته وكذا الرقاد لصنفين من القمح الصامة وهو من الأصناف المحلية الطويلة والتي تميل للرقاد، ويوكورا روجو وهو من الأصناف القصيرة التي تزرع في المملكة وقد أوضحت النتائج المتحصل عليها أن ترش بالسيكوسيل أدى إلى تقليل نسبة الرقاد، زيادة عدد السنابل في المتر المربع، زيادة عدد الحبوب بالسنبلة، زيادة وزن الألف حبة وبالتالي زيادة محصول الحبوب وذلك في الصنف المحلي الصامة، بينما أدت المعاملة بالسيكوسيل إلى زيادة محصول الحبوب فقط في الصنف يوكورا روجر
Two field experiments were conducted at Deirab Agricultural Experiment Station King Saud University in the winter seasons of 19851986and 19861987 to study the effect of cycocel application (500 ppm) on grain yield yield components and lodging of two wheat cultivars Yecora rajo (semidwarf and lodging resistant cultivar) and Sama (tall and lodging susceptible cultivar) For the tall cultivar Sama CCC treatment tended to decrease lodging increase number of spikes m2 and kernel number spike consequently increased the grain yield However CCC treatment increased only the grain yield in Yecora rajo and did not change the other measured traits
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/13008
Collection(s) :English Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U01M05V04I01A12.pdf196.5 kBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :436
Number of Downloads :185
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.