Effect of salicornia bigelovii torr meal and age on egg quality characteristics of baladi and leghorn laying hens تأثير كسب السليكورنيا والعمر في جودة صفات بيض الدجاج البلدي والليجهورن
Auteur(s):
Alsobayel Abd Allah Ali Al badry Mohamed Ahmed Albatshan Hamad Abd El Aziz
Date de publication:
2003
Référence bibliographique:
Effect of salicornia bigelovii torr meal and age on egg quality characteristics of baladi and leghorn laying hens تأثير كسب السليكورنيا والعمر في جودة صفات بيض الدجاج البلدي والليجهورن A A Alsobayel H A AlBatshan and M A Albadryمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 15 no 2 (1423 H 2003) p p 101113Alsobayel Abd Allah AliAlbatshan Hamad Abd El AzizAl badry Mohamed Ahmed
Résumé:
أجريت هذه الدراسة لتقويم تأثير إضافة كسب السليكورنيا والعمر على مواصفات بيض الدجاج البلدي والليجهورن غذيت الطيور على عليقة تحتوي على 0، 40 أو 80 جم كجم1 كسب سليكورنيا تم جمع عدد أربع بيضات من كل مكررة في ثلاثة أيام متتابعة خلال الأسبوع الأخير من كل فترة عمرية (28 يوما)، وتم تقدير سمك القشرة، ومساحة سطح القشرة، ووزن وحدة مساحة القشرة ووحدات هاو، وكذلك بقع الدم واللحم ودرجة لون الصفار لكل بيضة تشير الدراسة إلى أن إضافة كسب السليكورنيا إلى عليقة الدجاج البياض كان له تأثير سلبي معنوي (005 < P) على سمك القشرة، ومساحة سطح القشرة، ووزن وحدة مساحة القشرة ودرجة لون الصفار، وبالعكس أدى إلى زيادة معنوية (005 < P) في وحدات هاو وانخفاض معنوي في بقع اللحم لكن بقع الدم وكثافة القشرة لم تتأثر بهذه المعاملة، وقد لوحظ أن الزيادة في وحدات هاو والانخفاض في سمك القشرة، ومساحة سطح القشرة يتناسب طرديا مع مستوى كسب السليكورنيا المضاف إلى العليقة، كذلك تشير الدراسة إلى وجود اختلافات معنوية (005 < P) تعود إلى السلالة في التجاوب مع المعاملة فيما يخص سمك القشرة، ومساحة سطح القشرة، بالإضافة إلى ذلك وجدت اختلافات معنوية (005 < P) تعود إلى السلالة والعمر بالنسبة لجميع الصفات المدروسة ما عدا تأثير السلالة على سمك وكثافة القشرة وتأثير العمر على بقع الدم واللحم The study was undertaken to assess the effect of the inclusion of salicornia bigelovii torr meal (SM) in laying ration and age on egg quality characteristics of Baladi and Leghorn hens Hens were fed ration containing 0 40 or 80 g kg1 SM Four eggs per day of each replicate of both breeds were collected for three consecutive days during the last week of each 28days period Shell thickness (ST) egg surface area (SA) shell density (SD) shell weight per unit of surface area (SWUSA) Haugh unit (HU) blood (BS) and meat (MS) spots and yolk color (YC) of each individual egg were determined The inclusion of SM in the layer ration had a significant (P < 05) adverse effect upon SH SA SWUSA and YC but led to a significant (P < 05) increase in HU and decline in MS whereas SD and BS spots were not affected The increase in HU was more pronounced with respect to the high SM level whereas the decrease in SH and SWUSA was more pronounced with respect to the low SM level Differences in breeds response to SM inclusion in the ration was also observed with regard to ST and SWUSA The results also showed breed and age differences (P < 05) with regard to all studied egg and shell quality traits except breed effect with respect to shell thickness and density and age effect with respect to blood and meat spots