Titre: Detection of dry milk in pasteurized milk and yoghurt الكشف عن الحليب المجفف في الحليب المبستر واليوغرت
Auteur(s): AbuTarboush Hamza Mohamed
AbuLehia Ibrahim Hussein
Date de publication: 1994
Référence bibliographique: Detection of dry milk in pasteurized milk and yoghurt الكشف عن الحليب المجفف في الحليب المبستر واليوغرت Ibrahim H AbuLehia and Hamza M AbuTarboushمجلة جامعة الملك سعود العلوم الزراعية عمادة شؤون المكتبات، جامعة الملك سعودVol 6 no 1 (1414 H 1994) p p 4149AbuLehia Ibrahim HusseinAbuTarboush Hamza Mohamed
Résumé: تم تطوير طريقتين للكشف عن الحليب المجفف في الحليب الطازج واليوغرت وتعتمد الطريقة الأولى على تفاعل حمض الثيوباربيتوريك مع نواتج التفاعل البني من تسخين الحليب أما الطريقة الثانية فتعتمد على تقدير المواد المختزلة في الحليب ولقد كان معامل الارتباط بين النسبة المئوية للحليب المجفف ونواتج التفاعل البني معنويا بدرجة عالية (r 09861) وكذلك وجد معامل الارتباط بينها وبين المواد المختزلة في الحليب (r 09994) مهما من الناحية الإحصائية (P < 001) لذا يمكن استخدام أي من الطريقتين للكشف عن الحليب المجفف في الحليب الطازج والمحمض واليوغرت، إلا أن طريقة المواد المختزلة في الحليب بإمكانها الكشف بدرجة أدق عن المستويات المنخفضة من إضافة الحليب المجفف إلى الحليب الطازج المبستر واليوغرت
Two methods were developed to detect dried milk in fresh milk and yoghurt The first method was based on the reaction with thiobarbeturic acid (TBA) while the second was based on measuring the milk reducing substances (MRS) with ferricyanide The simple correlation coefficients (r) between percentage dried milk and TBA (r 09861) and MRS (r 09994) values were highly significant (P < 001) Therefore either TBA or MRS methods could be used to detect dried milk in fresh pasteurized milk and yoghurt However MRS method could better detect low levels of added NFDM to fresh pasteurized milk and yoghurt
URI/URL: http://172.16.0.14/Dspace/handle/123456789/12428
Collection(s) :English Articles

Fichier(s) constituant ce document :

Fichier Description TailleFormat
U01M05V06I01A04.pdf2.77 MBAdobe PDFVoir/Ouvrir
Number of visits :286
Number of Downloads :140
Login To Add Comment or Review

Tous les documents dans DSpace sont protégés par copyright, avec tous droits réservés.